Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Na današnji dan rođen Nat King Cole

Nat King Cole bio je popularni američki pjevač i jazz glazbenik. Rođen je 17. ožujka 1919.

Cole je bio pijanist te je 1938. osnovao jazz trio nazvan “The Nat King Cole Trio” koji je svirao po noćnim klubovima Los Angelesa. Coleov trio je bio među prvim jazz sastavima koji su koristili  gitaru i glasovir. Odrastao je u Chicagu i radio  sa glazbenicima od svoje šesnaeste godine te je bio izložen jakoj čikaškoj jazz sceni. Sukladno tome, na njegovu glazbu je velik utjecaj izvršio pijanist Earl “Fatha” Hines.

 

Nat_King_Cole_(Gottlieb_01511)

 

Njegov prvi veliki komercijalni vokalni hit bila je “Straighten Up and Fly Right”, 1944. godine. Pjesma je bila bazirana na crnačkoj narodnoj priči koju je njegov otac koristio u svojim propovjedima. Cole je ovom stvari pokazao da postoji publika koju zanimaju “folk” materijali, a mnogi glazbenici “Straighten Up and Fly Right” smatraju pretečom prvih rock pjesama.

Nat King Cole u kasnim 40.-im godinama prošlog stoljeća počinje stvarati pop – orijentirani materijal za široke mase, a prati ga gudački orkestar. U ovom periodu je uspio zacementirati svoj status pop ikone sa hitovima poput: “The Christmas Song” i „Route 66“  ( 1946. ), “Nature Boy” ( 1948. ), “Mona Lisa” ( 1950. ) te pjesmom koja je postala njegov zaštitni znak “Unforgettable” ( 1951. ). Iako je ovaj pomak prema pop glazbi naveo neke kritičare i obožavatelje na to da optuže Colea da se “prodao”, on nikada nije u potpunosti napustio svoje glazbene korijene. Tako je 1956. godine snimio i izdao jazz album, “After Midnight”.
Glumio je na filmu i televiziji, a vodio je „The Nat King Cole Show“.

 

Photograph from original negative

 

 

Preminuo je od posljedica raka pluća 15. veljače 1965. u Santa Monici, u dobi od 45 godina.  Dio je sljedećih “Kuća slavnih”:  Alabama Music, Alabama Jazz, Down Beat Jazz, Latin Songwriters i Rock and Roll Hall of Fame. Posthumno je dobio Grammy za životno djelo 1990. godine.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.