Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Na današnji dan rođen Vincent van Gogh

Vincent van Gogh, jedan od najvećih umjetnika koji je svojim prisustvom ostavio veliki trag u svijetu umjetnosti i svima nama ostavio veliko naslijeđe, rodio se 30. ožujka 1853. godine. u Zundertu, gradiću na jugu Nizozemske. Majka mu je bila ispunjena strahom i sumnjama hoće li preživjeti jer je godinu dana prije, na isti dan, izgubila sina. Ta energija brige, sumnje i straha obilježile su cijeli Vincentov život.

Osim što je bio veliki umjetnik, Van Gogh je ostao poznat i po svojoj ekscentričnosti, odnosno čudljivoj naravi što je i demonstrirao tako da si je odrezao uho. Prema tvrdnji jednog od povjesničara, objašnjenje za ovaj nimalo normalan čin stoji u tome da je takvo nešto napravio zbog svog brata. Naime, poznato je kako je slavni slikar emocionalno, ali i financijski bio ovisan o bratu, koji je nakon što se zaručio izazvao bijes Vincenta. Međutim, puno je teza o ovom nesretnom činu, pojedini tvrde kako je to napravio zbog mentalne bolesti, drugi da se otrovao olovom sa svog platna, a neki da nije mogao preboljeti prekid sa voljenom Gauguinom. Da nije bio posve normalna osoba to je istina, ali zašto se odlučio na ovaj čin, ostaje nam samo da nagađamo.

 

Field of Poppies by Vincent Van Gogh OSA405

Poznato je kako svi veliki umjetnici koji su postojali pokazivali su jednu dozu neobičnosti, neki bi rekli nenormalnosti, ali mislimo kako je to ipak malo pregruba riječ budući da se ipak radi o osobama koje su posebne zbog svoje inteligencije redovno bili stavljeni ispred vremena u kojem su živjeli. Za Vincenta se govori kako je bio na neki način prethodnik europskog ekspresionizma po tome što je pokušao u svojim slikama prikazati ono što se riječima ne može.

 

84705-004-B4C00CAB

 

Skoro sve slike na kojima počiva njegova slava naslikane su u posljednje tri godine života na francuskom jugu, u Arlesu, kao primjerice: „Portret dr. Gacheta“, „Žitno polje s čempresima“, „Zvjezdana noć“, „Irisi“, ili njegov „Autoportret“. Slikao je gotovo jednu sliku dnevno. Sve je u intenzivnim bojama, pojednostavljenim oblicima i valovitim crtama koje ostavljaju dojam duboke senzibilnosti. Van Goghovi suncokreti, stolac, zvjezdano nebo ili kukuruzi sjaje čudesnom životnošću i ljepotom. U tim nesavršenim, a opet u potpunosti savršenim oblicima suncokreta, očituju se i život i smrt istovremeno. Sve podliježe starenju i truljenju, ali ono što ostaje to je sjaj ulovljenog trenutka, izraz ljepote duše. Vincent u svemu nalazi simboliku, tako da suncokrete vidi kao duše koje se okreću svjetlu, slijedeći Krista.

 

vangoghsuncokreti1_jpg_1358291255

 

Stvaralačka energija koju je van Gogh u trenucima nadahnuća kanalizirao, očito je bila tako jaka, potresna i zbunjujuća da joj je nesretni Vincent i podlegao. U ljetnu večer, usred polja, u Auversu (Francuska) pucao je u sebe, a ranama je podlegao 29. srpnja 1890. godine. Imao je misiju prikazati ljudsku dramu, neshvaćenost u svom najtežem obliku. Vincent je ostavio za sobom 850 slika i više od 900 crteža i akvarela. U muzejima diljem svijeta, kao i u privatnim kolekcijama, njegove slike natprirodno sjaje, dišu, čak i mijenjaju boju i prenose kozmičke poruke onima koji „čuju“, a ima ih sve više.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.