Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

“Novinari u provinciji – jesu li nas zaboravili?”

„Novinari u provinciji – jesu li nas zaboravili?“, naziv je javne tribine, održane sinoć u sisačkom hotelu Panonija, u organizaciji sisačko-moslavačkog ogranka Hrvatskog novinarskog društva. Novinari Sisačko-moslavačke županije, njih pedesetak iz lokalnih medija, kao i dopisnici velikih medijskih kuća, upozorili su na svoj sve teži položaj. Naime, gašenjem dopisništava Jutarnjeg lista, Večernjeg lista i HTV-a, te ukidanjem regionalnih izdanja i emisija, veći ih je broj dobio otkaze. U lokalnim medijima mnogi rade za minimalac ili im plaća kasni više mjeseci, a kako je i naglašeno na tribini, teret recesijskih previranja najviše osjete novinari u provinciji, koji su nezaštićeni i obespravljeni.

 

P1040886

 

Predsjednica županijskog ogranka HND-a Karmen Valenta, istaknula je kako je tribina organizirana zbog naglašavanja važnosti lokalnih medija, ali i  upozorenja na probleme koji su sve izraženiji u novinarskoj profesiji i s kojima se novinari na lokalnim razinama sve češće suočavaju :

 

 

P1040888

 

Na tribini, koja se bavila problematikom lokalnih medija nazočili su, uz brojne novinare, predstavnici lokalne i regionalne samouprave s područja Sisačko-moslavačke županije poput zamjenice sisačko-moslavačkog župana Anite Sinjeri Ibrišević, koja je istaknula:

 

 

P1040894

 

Gosti na tribini su bili i glavni tajnik HND-a Vladimir Lulić te predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić koji su bili suglasni u tome da  novinari u provinciji ne bi smjeli biti prve žrtve politike rezanja troškova u medijima.

 

P1040893     P1040891

 

Glavni tajnik HND-a Vladimir Lulić  napomenuo je kako je samih novinara sve manje, dok i oni novinari koji imaju posao, ne znaju kakva ih budućnost iščekuje:

 

 

Na tribini je sudjelovao i voditelj Centra za istraživačko novinarstvo, Saša Leković, koji je kao veliki problem istaknuo solidarnost u novinarstvu, koja gotovo i ne postoji:

 

 

O temi „Raslojavanje: dobro plaćeni kolumnisti – zapostavljeni dopisnici“ na tribini je govorio Zdravko Strižić , koji je tom prilikom istaknuo  kako  zbog recesije najviše tereta snose dopisnici u provincijama te se sve više manjak lokalnih informacija zamjenjuje kolumnama, ali također i upozorio kako novinarsku nagradu na razini države nikada nije dobio novinar iz provincije.

Ivan Gračaković pokušao je dati odgovor na pitanje “Kakav je odnos politike prema lokalnim medijima?” , koji je kazao kako se lokalni mediji ne smiju zamjeriti vlastima jer će u suprotnom ostati bez novca za medijsko praćenje aktivnosti lokalnih čelnika.

Josip Frković obrazložio je “Zašto je previše hrvatskih novinara izvan HND-a?”, te istaknuo kako je naša djelatnost odraz gospodarskog, socijalnog i društveno stanja.

 

P1040898

 

Kroz raspravu je ukazano ponovno na problem gašenja regionalnih dopisništava, a sudionici tribine složili su se kako kvaliteta lokalnih medija ne zaostaje za nacionalnima, iako  njihov rad nije priznat u tolikoj mjeri, a ne cijeni se niti njihov značaj u svakodnevnom životu lokalne zajednice.

 

 

image00024

 

Potporu novinarima dali su i predstavnici braniteljskih udruga, Stožera za obranu Rafinerije nafte, više udruga civilnog društva, te kolege iz drugih sredina, koji su nakon završetka tribine, također sudjelovali  u mirnom prosvjedu  ulicama grada koji je završio u Foto galeriji Siscia obscura, gdje je otvorena izložba novinskih fotografija  „Novinari iza…“ koja, kako nam je pojasnio vlasnik galerije i autor izložbe  Miroslav Arbutina – Arbe, prikazuje neke značajne događaje zabilježene okom kamere, kao i novinare u nekim situacijama na terenu i izvan njega:

 

 

 

P1040905      P1040906  P1040903

 

Izložba se u prostoru galerije može razgledati do 13. travnja 2015.  u vremenu od 11 do 15 sati.

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.