Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Novinari u provinciji – nezaštićeni i obespravljeni

Mirnim prosvjedom gradskim ulicama, uz pratnju policije, sudionici tribine su došli do Foto galerije »Siscia obscura«, gdje je otvorena izložba novinske fotografije »Novinari iza…«

Mirnim prosvjedom gradskim ulicama, uz pratnju policije, sudionici tribine su došli do Foto galerije »Siscia obscura«, gdje je otvorena izložba novinske fotografije »Novinari iza...«

Novinari Sisačko-moslavačke županije, njih pedesetak iz lokalnih medija, kao i dopisnici velikih medijskih kuća, prigodnom tribinom te mirnim prosvjedom sisačkim ulicama, upozorili su u srijedu, 25. ožujka na svoj sve teži položaj.

Gašenjem dopisništava Jutarnjeg lista, Večernjeg lista i HTV-a, te ukidanjem regionalnih izdanja i emisija, veći ih je broj dobio otkaze.

U lokalnim medijima mnogi rade za minimalac ili im plaća kasni više mjeseci. Kako je rečeno na tribini pod nazivom »Novinari u provincji – jesu li nas zaboravili?«, u organizaciji županijskog ogranka Hrvatskog novinarskog društva, teret recesijskih previranja najviše osjete novinari u provinciji, koji su nezaštićeni i obespravljeni.

Osim što su ovisni o lokalnoj i regionalnoj politici i što rade u sve težim uvjetima, novinari osjećaju i sve veće raslojavanje u svojim redovima u odnosu na »elitne«, dobro plaćene komentatore u metropoli.  Da novinari u provinciji ne bi smjeli biti prve žrtve politike rezanja troškova u medijima, suglasili su se glavni tajnik HND-a Vladimir Lulić i predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić.

Potporu novinarima dali su i predstavnici braniteljskih udruga, Stožera za obranu Rafinerije nafte, više udruga civilnog društva, kolege iz drugih sredina, te predstavnici lokalne i regionalne samouprave.

Mirnim prosvjedom gradskim ulicama, uz pratnju policije, sudionici tribine su došli do Foto galerije »Siscia obscura«, gdje je otvorena izložba novinske fotografije »Novinari iza…« Izložba se u prostoru galerije može razgledati do 13.travnja 2015.u radno vrijeme galerije.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.