Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Planinarski križni put

Dakako u 20-toj obljetnici značajnih oslobodilačkih akcija u Domovinskom ratu: Bljesak i Oluju, put je nosio spomen i na poginule hrvatske branitelje.

Dakako u 20-toj obljetnici značajnih oslobodilačkih akcija u Domovinskom ratu: Bljesak i Oluju, put je nosio spomen i na poginule hrvatske branitelje.

Petstotinjak sudionika 16. planinarskog  križnog  put mladih župa kutinskog kraja u subotu je prošlo 30 km brežuljkastim podnožjem Moslavačke gore. Potpora im je  bio je bl. Alojzije Stepinac s porukom  Kad se s Isusom trpi onda biva sve lako. Sadržaj je bio posvećen žrtvi koju su blaženik, ali i brojni pripadnici hrvatskog naroda osjetili progonom  spomena na domoljublje i  vjeru  prije 70 godina u poraću Drugog svjetskog rata. To vrijeme,  kako je rekao predvoditelj puta vikar kutinske i kutinsko-slatinske župe vlč. Damir Cekovič  poznaje i stradanja nazvana „Križnim putem hrvatskog naroda“.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dakako u 20-toj obljetnici značajnih oslobodilačkih akcija u Domovinskom ratu: Bljesak i Oluju,  put je nosio spomen i na  poginule hrvatske branitelje. Između treće i četvrte postaje u dubokoj tišini počasti žrtvama mladi su se pripremili za uzvišeni čin mise u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Kutinskoj Statini, a u čijem su oltaru od Stepinčeva o. g. i blaženikove moći.  U toj četvrtoj  postaji susreta Isusa s majkom podsjetilo se i na kolone 1945.godine u kojima su mnoge majke prepoznavale svoje sinove i ostajale fizičke nemoćne sa im pomognu. U boli nosila ih je duhovna snaga njihova križa, kako je to u misnoj propovjedi rekao župni vikar iz Ivanić Grada vlč. Ivica Šimunović. Isus je tim majkama bio snaga, mir i blagoslov. U kušnjama koje su ih zadesile bilo im je lakše, jer je u  njihovu srcu kraljevao Bog, poručeno je sudionicima   u Kutinskoj Slatini, a koja je nakon misnog slavlja tradicionalno bila gostoljubivi domaćin predaha i okrjepe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sudionici Križnog puta na zadnje dvije postaje uz pratnju članova Udruge Hrvatski domobran odali su počast stradalim hrvatskim vojnicima u II. Svjetskom ratu u šumi „Turski stol“ te hrvatskim braniteljima kod spomen obilježja u Parku 56. Samostalne bojne Kutina.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.