Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Prosvjed sisačkih sindikata prije aktualnog sata Gradskog vijeća

„Ovo je sve, samo ne poštivanje procedure.Ovo je silovanje demokracije gdje bismo mi kao oporba trebali biti samo statisti, samo kulisa za ono što se zove sisačka demokracija…

„Ovo je sve, samo ne poštivanje procedure.Ovo je silovanje demokracije gdje bismo mi kao oporba trebali biti samo statisti, samo kulisa za ono što se zove sisačka demokracija...

Kako su i najavili, sindikati sedam komunalnih tvrtki u vlasništvu Grada Siska, danas su uoči sjednice Gradskog vijeća pred Gradskom vijećnicom organizirali miran prosvjed.

Naime, nakon što su sindikati nezadovoljni prijedlogom Temeljnog kolektivnog ugovora koji je ponudio pregovarački tim na čelu s gradonačelnicom, prekinuli postupak kolektivnog pregovaranja, pokrenuto je mirenje.Kako mirenje nije uspjelo, pokreće se postupak arbitraže.

Današnji prosvjed, objasnio je sindikalni povjerenik Gradskih groblja Viktorovac, Mirsad Ibrišević, organizirali su jer ne nailaze na konstruktivan pristup druge strane pregovorima oko kolektivnog ugovora.

„Mi smo se ovdje okupili kako bi pokušali ovakvim načinom pritiska utjecati na drugu stranu da dalje nastavimo s pregovorima.Naša prava se ne uvažavaju, naši ugovori su umanjeni i ispod zakonskih osnova.Mi ne tražimo ništa novo.Naši zahtjevi su legalni i opravdani.Štrajk nam je zadnja mjera.Mi ne želimo štrajk već dogovor kako bi se svatko od nas mogao vratiti svojim poslovima“, kazao je Ibrišević.

Komentirao je i priče kako će zbog zahtjeva sindikata morati poskupjeti cijene komunalija.

„Cijena vode je otišla gore i prije nego smo mi počeli pregovarati.Na cijenu ostalih komunalija mi ne možemo utjecati.Na to utječu gradski vijećnici“.

Dodao je i kako su dobili podršku gradske oporbe.

„Je li ta podrška deklarativna ili stvarna to ćemo vidjeti danas na sjednici“, rekao je Ibrišević.

Sindikati su naime dobili dozvolu da njihovi čelnici prisustvuju aktualnom satu 13. sjednice Gradskog vijeća.

Prije početka sjednice, vijećnicima su podijelili priopćenje u kojem su podsjetili na kronologiju dosadašnjeg neuspješnog kolektivnog pregovaranja te razloge koji su do prekida pregovaranja doveli.Ističu kako im je gradonačelničin prijedlog Temeljnog kolektivnog ugovora neprihvatljiv, jer umanjuje ili čak ukida neka prava koja su zajamčena Zakonom o radu.

Na aktualnom satu,ovaj problem kolektivnog pregovaranja aktualiziralo je nekoliko vijećnika.

Vijećnica Kristina Grubec iz Konzervativne stranke pitala je gradonačelnicu „je li pročitala Zakon o radu?“.Upozorila je da svojim prijedlogom Kolektivnog ugovora, gradonačelnica taj Zakon krši,potkrijepivši to i s nekoliko konkretnih primjera.

Nezavisnog vijećnika Zdenka Batinjanina zanimalo je zašto su ponuđene dvije varijante kolektivnog ugovora – jedna za djelatnike gradske uprave, a druga, puno restriktivnija, za zaposlenike gradskih trgovačkih društava.

HSP-ov vijećnik Zdenko Koren ponovio je kako podržava radnike komunalnih poduzeća u borbi za njihova prava, tim više što je riječ o ljudima koji rade u otežanim uvjetima – po suncu i kiši, po snijegu i vjetru.Posebno ga kaže, ljuti izjava gradonačelnice i njezinih stranačkih kolega „da su ovi radnici pretežno članovi politke koja je izgubila izbore“.

„To je po meni neprimjerena i nekorektna izjava, jer pobjedom na izborima postali ste gradonačelnica svih građana Siska, bez obzira na politička stajališta“, rekao je Koren.

I dok oporba odgovornom za prekid kolektivnog pregovaranja drži gradonanačelnicu Kristinu Ikić Baniček, ona pak smatra da su odgovorni sindikati koje je prozvala da su postali istrument politike, uglavnom HDZ-a te u izvjesnoj mjeri HSP-a dr.Ante Starčević. Kaže kako se o njezinom prijedlogu kolektivnog ugovora nije ni raspravljalo, jer su sindikati odmah prekinuli pregovore.Stoga, smatra da za prekid pregovaranja nije kriva ona.

„Tužno je što nitko ne pita 5 tisuća Siščana koji su na Zavodu za zapošljavanje što oni misle i kakav bi oni kolektivni ugovor htjeli.Bi li oni bili zadovoljni s radnim mjestom i plaćom svaki mjesec i poštivanjem Zakona o radu i ispunjavanjem njihova ustavnog prava da rade i da od svog rada prehranjuju svoju obitelj.Bi li tražili povrh toga kolektivni ugovor koji je u inicijalnom prijedlogu sindikata uvelike nadmašio neka prava koja su bila u kolektivnom ugovoru koji je potpisan davne 2008.godine kada je naš proračun bio puno bolji nego što je danas“, rekla je sisačka gradonačelnica.

Dodala je kako će se potruditi da do novih opterećenja proračuna bilo Grada bilo trgovačkih društava ne dođe te je obećala kako neće biti nikakvih poskupljenja cijena komunalnih usluga poput odvoza smeća, grobnih usluga i sl.

Nezadovoljan odgovorom na svoje vijećničko pitanje, vezano uz moguća poskupljenja komunalnih usluga koja bi, kako navodi sisački SDP, proizašla iz prihvaćanja zahtjeva sindikata, HSLS-ov Miljenko Žamarija zatražio je u jednom trenutku stanku tijekom koje je Klub vijećnika HDZ-a i HSLS-a održao konferenciju za novinare.

„Ovo je sve, samo ne poštivanje procedure.Ovo je silovanje demokracije gdje bismo mi kao oporba trebali biti samo statisti, samo kulisa za ono što se zove sisačka demokracija…Htjeli smo javnosti pokazati gdje nastaje problem u pregovorima s našim sugrađanima, zaposlenicima u gradskim tvrtkama, jer imamo kontradiktorne informacije.Ne vidimo zašto ne možemo javno reći i argumentirati tko je, a tko nije u pravu po nekim svojim traženjima.Ovo nije prvi put da gradonačelnica ne odgovara precizno i jasno na postavljena pitanja, nego ih izbjegava spinovima“, rekao je između ostalog Žamarija.

U nastavku sjednice predložio je da se tema kolektivnog pregovaranja s trgovačkim društvima u vlasništvu Grada uvrsti na dnevni red sjednice, kako bi se, kaže, čula i sindikalna strana priče.Njegov prijedlog kao dopuna dnevnog reda nije prihvaćen.

Sindikalni povjerenici sedam komunalnih tvrtki u vlasništvu Grada, nakon aktualnog sata napustili su sjednicu.Što misle o svemu što su danas čuli,reći će vjerojatno ovih dana na konferenciji za novinare.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.