Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Tehnička škola Sisak predstavila svoje dosadašnje rezultate u CNC&IT projektu

Pod motom „trenutak istine“, u Tehničkoj školi Sisak danas je održan osmi u nizu radnih sastanaka sudionika projekta CNC & IT na kojem su javnosti predstavljeni dosadašnji rezultati Tehničke škole u razvoju suvenira – visoko kvalitetne replike ranokršćanske svjetiljke s kristogramom iz 4. stoljeća, pronađene u Sisku.

CNC & IT projekt, punog naziva  „Compile New Competences and Implement them to Teaching“ , projekt je međunarodnog Leonardo da Vinci pratnerstva u sklopu programa Cjeloživotnog učenja.Nositelj dvogodišnjeg projekta koji se počeo provoditi u listopadu 2013. godine je Tehnička škola Sisak, a u njemu sudjeluje sedam partnera iz pet europskih država- Poljske, Španjolske, Slovenije, Turske i Hrvatske.U projekt su uključene četiri srednje tehničke škole iz Poljske, Slovenije, Turske i Hrvatske te tri kompanije iz svijeta rada iz Slovenije i Španjolske, podsjetio je autor i koordinator CNC &IT projekta, Mario Kus, dipl.ing. strojarstva, predavač na Tehničkoj školi Sisak.

Cilj projekta je povećanje kompetencija nastavnika CNC i IT tehnologije i unaprijeđenje vještina učenika iz tih područja.Tijekom dvogodišnjeg trajanja projekta svi partneri izvršavaju u njemu svoje prethodno definirane zadatke i uobličuju ih u krajnje proizvode.

„Bez sinergije svih partnera projekt bi bilo teško izvesti“, kaže Kus, dodajući kako je za sada projekt vrlo uspješan.

Tehnička škola Sisak je za jedan od svojih ciljeva odredila izradu suvenira na CNC strojevima. Već u samom početku projekta bio je definiran i motiv tog suvenira – već spomenuta replika ranokršćanske uljanice.

„Rad na projektu vrlo je zahtjevan.Potrošili smo gotovo godinu dana na ispitivanje i „treniranje“ na aluminiju.Isprobali smo različite režime obrade, a morali smo pripremiti i brojne druge stvari – od samog dizajna do izrade pomoćnih sredstava i specijalnih naprava kako bismo uopće mogli doći do ove faze kada je pred nama konačni produkt“, kaže Mario Kus.

Originalna svjetiljka iz 4. stoljeća koja se čuva u Gradskom muzeju Sisak rađena je tehnikom lijevanja bronce.Učenici Tehničke škole svoju su vjernu repliku izradili služeći se modernom tehnologijom – 3D projektiranjem i CNC strojevima.

U svibnju ove godine u Sisak bi trebali doći i partneri projekta CNC & IT iz Španjolske, učenici i profesori, koji će prezentirati svoju repliku svjetiljke, pa će, kažu u Tehničkoj školi Sisak, biti zanimljivo napraviti usporedbe.

Projekt će završiti u lipnju ove godine konačnim predstavljanjem suvenira.Sisačka ekipa ima za napraviti još jedan dio svjetiljke – tzv. „glavu“ pri čemu koriste CATIU, jedan od najmoćnijih alata u CAD/CAM projektiranju 3D modela.Kada sve dijelove spoje – njihova suvenirska replika, kažu, moći će svijetliti baš kao ona prava iz 4. stoljeća.A onda, tko zna,ako se postigne dogovor,može krenuti i proizvodnja ovog jedinstvenog sisačkog suvenira ,koji bi doduše zbog značajnih troškova materijala i tehnologije bio ekskluzivan.

Ravnatelj Tehničke škole Sisak, Davor Malović, dipl.ing.strojarstva podsjeća kako je CNC& IT projekt samo jedan u nizu vrlo uspješnih projekata koje provodi ova sisačka škola.Pred potpisivanjem su, kaže, novog projekta „3D –Tvornica budućnosti“, vrijednog oko 2 milijuna kuna.

Međunarodni karakter projekata koje provode, dovodi do internacionalizacije Tehničke škole, što u konačnici daje šansu najboljim učenicima u stjecanju novih iskustava, znanja i vještina u europskim okvirima“, kaže ravnatelj Malović, dodajući kako putem ovih projekata i profesori stječu nove kompetencije te na taj način podižu kvalitetu nastave.

Inače, Tehnička škola Sisak jedna je od škola koja je ušla i u projekt Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet , projekt „E-škole: „Razvoj sustava digitalne zrelosti škola“.

„Mi već po svemu što radimo jesmo e-škola.Koristimo e-dnevnike, naši nastavnici koriste ICT tehnologiju, a ovih dana smo završili i opremanje učionica tako da su sada naše 22 učionice multimedijalne i sve imaju projektore, platna, internet, zvučnike i ostalu potrebnu opremu“, istaknuo je ravnatelj Malović.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.