Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U Kutini obilježen Dan civilne zaštite

Moramo se pripremati za ono što dolazi.

Moramo se pripremati za ono što dolazi.

Pripadnici Civilne zaštite Kutina i članovi Stožera za zaštitu i spašavanje obišli su neke kritične točke u poplavama prošle godine. Tako je u Kutini obilježen  Dan civilne zaštite, analizom poduzetih aktivnosti prošle godine u zaštiti od poplava te pripremom za aktivnosti ove godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U početku ove godine na području Grada Kutine palo je 1470 mm oborina, što je gotovo dvostruko više od višegodišnjeg prosjeka od 870 mm. „To dovoljno govori kakvo je stanje na terenu. Prognoze su kako će i ove godine proljeće biti slično kao i prošle godine. Uz mnogo oborina i opasnost od poplava.
„, rekao je Damir Petravić, načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje

– Moram poraditi na operativnosti svih službi u gradu i snaga Civilne zaštite. To nam je cilj i nadam se da ćemo uspjeti. Ove godine nastavljamo s aktivnosti, jer mi smo 2014. krenuli od nule. Vidjeli smo što ne štima u sustavu, što nemamo. Ove godine želimo napredovati, želimo kroz proračun Grada Kutine pomoći DVD-ima i postrojbama Civilne zaštite i nadam se da ćemo uz potporu gradskih vijećnika u tome i uspjeti.

Pripadnici Civilne zaštite, članovi Stožera za zaštitu i spašavanje, predstavnici Hrvatskih voda i vatrogasaca na obišli su kritične točke u poplava i klizišta uz rijeku Kutinicu. Istaknuto je kako su opasna mjesta sanirana, ali već sad ove godine pojavljuju se nova klizišta i uočavaju moguće slabe točke. Koordiniranom akcijom poduzet će se preventivne mjere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapovjednik Civilne zaštite Kutina Josip Marić podsjetio je kako je nakon dugo vremena Civilna zaštita ponovo ustrojena prošle godine te je u nju uključeno 30-ak građana. Organizirano je nekoliko edukacija i vježbi kako bi postrojba bila uspješna. Zapovjednik Josip Marić posebno je naglasio prve zadaće ove godine.

– Moramo se pripremati za ono što dolazi. Moramo se opremiti, za prvu ruku ljude koji su ustrojeni. To je prva zadaća i imamo konkretne ponude da ljudi budu, ne samo prepoznatljivi na terenu nego da budu i zaštićeni i da mogu voditi ljude u poslovima na terenu. Poslije toga ćemo ići na edukacije, imat ćemo vježbe, usavršavanja… Jer, da bi mogli nešto raditi, moramo to i znati raditi.

Bez obzira na sve poteškoće i nedovoljnu opremljenost Civilne zaštite na kraju obilaska terena pripadnici kutinske Civilne zaštite i članovi Stožera za zaštitu i spašavanje poručili su kako se građani mogu osjećati sigurno. Jer,  ostvarena je dobra suradnja svih u lancu zaštite i spašavanje kako bi se premostili nedostaci, a da su uspješni u tome potvrđuju i uspjesi u obrani poplava u svibnju i rujnu prošle godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.