Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Domoljubna koalicija pet stranaka zajedno na izbore za MO-e i gradske četvrti u Sisku

Predstavnici pet sisačkih stranaka okupljenih u Domoljubnu koaliciju održali su danas u Sisku konferenciju za novinare kako bi najavili zajednički izlazak na izbore za mjesne odbore i gradske četvrti koji će se u Sisku održati 17. svibnja.

Na konferenciji su sudjelovali predsjednik GO HDZ-a Željko Krapljan, predsjednik GO HSLS-a Miljenko Žamarija, predsjednica GO HSS-a Anita Sinjeri Ibrišević, predsjednik GO HSP-a AS Josip Kleković i predsjednik GO BUZ-a Ivica Rakić.

HDZ-ov Željko Krapljan izvijestio je kako su predstavnici ovih pet stranaka potpisali sporazum o predizbornoj i poslijeizbornoj koaliciji.

„Nama je cilj da se okupimo oko zajedničkih stavova, programa i projekata na kojima smo većinom i dosad surađivali – o stvarima za koje mislimo da su potrebne našem kraju – za naša sela, za naša mjesta i gradske četvrti.Uvjereni smo da ćemo kao koalicija koja je i do sada odlično surađivala tu suradnju nastaviti i dalje.Uvjereni smo i da ćemo dobiti najmanje tri puta više glasova nego SDP i HNS.Očekujemo sedamdesetak posto glasova.I na ovaj način, zajedništvom ćemo pokazati da Domoljubna koalicija kao što je pobijedila na dosadašnjim izborima – i za Europski parlament i za župana Ivu Žinića i za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, može postići još puno bolji rezultat sada na izborima za mjesne odbore“, rekao je Krapljan.

Predsjednik GO HSLS-a Miljenko Žamarija odluku Gradskog vijeća o teritorijalnom preustroju – prekrajanje i spajanje pojedinih mjesnih odbora te formiranje gradskih četvrti u izbornoj godini nazvao je gradonačelničinim  političkim inženjeringom.

„Ovo što je napravila aktualna gradonačelnica svodi se praktički na politički inženjering.Politički bonton nalaže da se u godini izbora ne mijenjaju pravila koja su vrijedila do tada, iz jednostavnog razloga što ne dajete dovoljno vremena da se usuglase sve političke opcije i da se dogovorimo.Jer ovo nisu izbori za jednu stranku, ovo su izbori za jedan sustav biranja naših sugrađana doduše na lokalnoj razini, ali oni trebaju biti doneseni konsenzusom da imamo pravila koja su praktična i koja će zaista dati neka rješenja, bolja rješenja i bolje rezultate i trebala bi biti svima na korist.Ovo je bio jedan spin da se kroz političku varijantu i inženjering pokuša pokazati kako je SDP najjači u tom okviru, u gradu Sisku.Dakle napravljene su četvrti gdje bi po tim planovima SDP trebao pobjediti, a to je napravljeno na način da su se vezali mjesni odbori u kojima SDP nije dobivao većinu ili nije uopće prolazio“.

Najavu da će gradske četvrti imati svoje žiro račune s određenim sredstvima kojima će moći raspolagati, Žamarija smatra predizbornom „udicom“, jer kaže, sredstva se u gradskom proračunu smanjuju.“S kolikim će to onda sredstvima moći raspolagati gradske četvrti?“, pita Žamarija.

„Želimo da mjesni odbori napokon dobiju ulogu koju trebaju imati – da budu mjesto na kojem će se donositi odluke i da te odluke napokon budu i uvažene od strane gradskih vlasti“, rekla je predsjednica GO HSS, Anita Sinjeri Ibrišević .

„Ono čemu nažalost svjedočimo je situacija da s gradskim vlastima nemamo bilateralnu komunikaciju i da se ona održava samo u jednom smjeru, što nije dobro.Nadamo se da će se to promijeniti.Mjesni odbori trebaju zauzeti pravu ulogu i postati prva stepenica u jednom demokratskom načinu odlučivanja građana u svojim mjesnim odborima i gradskim četvrtima.Nadam se da ćemo ovaj put pokušati uspostaviti s gradonačelnicom bolje načine rada kao što je ona obećala.Ono što mi želimo je da vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti sudjeluju i u radu Gradskog vijeća – da mogu prisustvovati tim sjednicama i aktivno sudjelovati.Želimo poboljšati i komunalnu infrastrukturu u našim kvartovima, želimo poboljšati društveni život građana… stoga pozivamo sve glasače da izađu na ozbore 17. svibnja, da daju svoj glas Domoljubnoj koaliciji i uvjereni smo da ćemo pobijediti“, rekla jeAnita Sinjeri Ibrišević.

Ovih pet stranaka, kako su najavili njihovi predstavnici, na izbore za mjesne odbore i gradske četvrti u Sisku će ići s jednom, zajedničkom listom, osim na biračkom mjestu u gradskoj četvrti Sisak –Caprag gdje će im se pridružiti i Hrvatska konzervativna stranka.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.