Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

GV Petrinje jednoglasno usvojilo Deklaraciju protiv odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Petrinjsko Gradsko vijeće danas je jednoglasno, na svojoj 17. sjednici prihvatilo Deklaraciju protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj dvori.Ova točka uvrštena je u dnevni red kao dopuna.

Uvodno , razloge za donošenje Deklaracije iznio je gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Zbog stanja u kojem se nalazi naše područje,ne možemo pristati na odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.To nije dobro, ne samo za Petrinju nego i sve općine i gradove naslonjene na Trgovsku goru.Ovo je pitanje važno i zbog našeg vodoopskrbnog područja i naše ekološke zone, naše poljoprivrede, turizma,naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava“, upozorio je Dumbović.

„U tom dijelu bih želio dati poruku da i svi ostali načelnici i gradonačelnici, predsjednici gradskih i općinskih vijeća, uključujući i župana i Županijsku skupštinu, da zajednički dođemo do jednog zaključka da to nama ne treba.Budemo li imali nuklearni predznak, mi ovdje nemamo budućnosti.Postat ćemo „zaobilazno“ područje u bilo kakvim investicijama i smatram da s psihološkog, sigurnosnog,ekološkog i svakog drugog aspekta percepcija neće biti dobra“.

„Ako je to tako bezopasno, stavite taj otpad na Medvednicu ili na Sljeme.Nema tih novaca kojima se može platiti zdrav život, zdrav okoliš.Za tih osam milijuna kuna koje bi godišnje dobio Dvor, nama bi se odlagalištem oduzelo stotinu puta više.Ovu temu ne treba politizirati – idemo svi biti na istom tragu.Nemamo pravo pristati na ovu priču zbog budućih generacija“, rekao je gradonačelnik Dumbović upozorivši i na mogući utjecaj odlagališta na zdravlje stanovništva, ali i na sigurnosne apekte. Podsjetio je naime kako je na ovom trusnom području prije samo dvadeset godina bio rat.

„Ovo područje platilo je veliku cijenu u ratu – ne treba i nakon rata“, kaže petrinjski gradonačelnik.

I HSP-ov vijećnik Darko Dumbović upozorio je na problem koji bi odlagalište predstavljalo u sigurnosnom smislu.

„Proces raspadanja radioaktivnog otpada, po mojim saznanjima, traje od 500 do 1000 godina, a ovdje se u samo posljednih stotinjak godina vodilo 55 ratova.Dakle ovo je područje kroz povijest pokazalo da je u sigurnosnom smislu vrlo trusno područje“,rekao je Dumbović koji se založio i za radikalnije mjere borbe protiv odlagališta.

„Trebali bismo poduzeti drastičnije mjere u smislu svih zakonskih  mogućnosti – od građanskog neposluha, blokada , prosvjeda …Potrudimo se da oni koji ostaju iza nas imaju zdrav i čist okoliš“, poručio je vijećnik Darko Dumbović.

Željko Tonković iz HDZ-a složio se da odllagalište predstavlja ugrozu za ovaj kraj, tim više što smo, kaže on, područje Šamarice proglasili zaštićenim krajobrazom.

„Mi ćemo poduprijeti Deklaraciju jer je to ljudski, etično“, rekao je Tonković.

Gradonačelniku je doduše zamjerio da čitavu priču oko odlagališta pokušava iskoristiti za vlastitu promociju.

Vijećnik Antun Tadić izjavio je kako  bi se područje Banovine koje se zove područjem posebne državne skrbi moglo zvati i područjem državne sramote.Bude li još na Trgovskoj gori i odlagalište nuklearnog otpada, uskoro će se zvati „mrtvim područjem“, kaže on.

Nakon vijećničke rasprave, sadržaj Deklaracije pročitala je predsjednica Gradskog vijeća Sanja Lovrenović:

„Gradsko vijeće Grada Petrinje protivi se odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori s obzirom na to da je program ukupnog razvoja grada i Deklaracijom o proglašenju ekološke zone na području grada Petrinje kao stratešku odrednicu ukupnog razvitka Grad istaknuo ekološku proizvodnju i zaštitu prirodnih resursa“.

Deklaracija u ovom obliku prihvaćena je jednoglasno.

deklaracija 2

„Ona nema obvezujući karakter, ali se njome šalje jasna poruka – ne želimo nuklearni otpad u svom susjedstvu“, poručio je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Inače, na prijedlog HDZ-ova vijećnika Željka Tonkovića dnevni red današnje sjednice petrinjskog Gradskog vijeća dopunjen je i točkom o sudbini petrinjskog Odjela bolnice Dr. Ivo Pedišić o čijem se ukidanju govori u posljednje vrijeme, a čemu se petrinjski gradski vijećnici protive.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.