Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Izložba “Nikada i nigdje više”

Izložba „Nikada i nigdje više“ , u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije, otvorena je danas u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac u Sisku.

Izložbom se žele prizvati sjećanja građana na strašna stradavanja osoba s invaliditetom  za vrijeme II. svjetskog rata, s posebnim naglaskom na nacistička istrebljenja osoba s invaliditetom te zloglasnim planom T4.

 

P1050114        P1050115

 

 

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, krovna organizacija koju čini mreža od 14 nacionalnih saveza osoba svih vrsta invaliditeta koje umrežavaju preko 250 lokalnih udruga, uključila se  u Međunarodni projekt istraživanja stradavanja osoba s invaliditetom za vrijeme II. svjetskog rata u Auschwitzu i ostalim koncentracijskim logorima.

Marica Mirić, članica Predsjedništva Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, ovom prilikom je istaknula:

 

 

Izložba prikazuje stradavanja osoba s invaliditetom u vrijeme vladavine Hitlera, a otvorena je povodom 60. obljetnice rada Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije.

 

P1050120

 

Predsjednik Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije, Danko Tomanić:

 

 

U sklopu izložbe, danas je u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac u Sisku prikazan i  film koji objedinjuje povijest nastanka logora Auschwitz, monstruzne metode ubijanja te postupanja s osobama s invaliditetom.

 

P1050121

 

Ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice „Vlado Gotovac“,  Dubravka Šurlan:

 

 

Izložba je, u prostorijama Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac u Sisku, otvorena od 7. do 17. travnja.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.