Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Još 15 koraka do zdravog života!

Donosimo još 15 koraka kojima ćete samo u mjesec dana početi živjeti zdravije!

1. Vodite dnevnik prehrane. Ljudi koji vode dnevnik prehrane dokazano gube dva puta više težine od onih koji to ne rade. Razumije se da ne morate zapisivati minutu i sat, glavno je da zabilježite sve što je ušlo u usta. Ovako ćete lakše osvijestiti konzumiranje namirnica koje su loše.

2. Zaštitite kožu. Izvadite kape, šaleve, majice s kapuljačama. Mažite se onim kremama / gelovima koji pašu vašem licu i ne zaboravite predio oko očiju. Nije sunce sve što sja pa se zato pripazite i hladnoga vjetra, kiše i snijega.

3. Vježbajte disanje. Problem je što premalo izdišemo ili dišemo plitko s gornjim dijelom pluća. Pojačajte vitalnost i smanjite tjelesnu napetost – sjednite na stolicu, stavite jednu ruku na prsa, a drugu na trbuh (odmah ispod dijafragme). Udanite na nos dok brojite do četiri i dopustite trbuhu da se opušteno raširi. Nastavite s tim udahom dok vam se i prsa ne prošire, tek potom izdahnite također brojeći do četiri, prvo iz prsa i potom iz trbuha. Ovo bi trebalo raditi dvaput dnevno cca pet minuta.

4. Jedite bjelančevine. Doručak smo spomenuli, no i tijekom ostalih obroka nastojte da vam tanjur sadrži izvore bjelančevina s niskim udjelom masnoća. Količinski, bjelančevine bi trebale biti veličine dlana (ali bez prstiju).

5. Uklonite sve nepotrebno iz života. Svi govore o proljetnom čišćenju, a što je s ostalim sezonama, trebamo li ljeti živjeti bez ičega poput pustinjaka ili zimi poput medvjeda u brlozima? Nikako. Očistite ormare, kredence, police svih prostorija vašeg doma. Poklonite, donirajte ili ostavite uz kantu za smeće sve kuhinjske uređaje, odjeću / obuću i slično. Em će kuća biti čišća, em ćete imati više prostora, em će se smanjiti razina stresa i poboljšati san. Sada možete u prostoru bez prašine lakše disati. Ommm…

6. Meditirajte. Prošli sam tjedan spomenuo da odmah nakon ustajanja iz kreveta popijete vodu i pričekate 15-20 minuta do doručka… Dok čekate, nemojte zasjeti za računalo, sada se okrenite nekom od pristupa meditacije ili vježbajte disanje. Redovita meditacija može pomoći kod poremećaja tjeskobe, depresije, astme, problema srca, problema spavanja pa čak i kancerogenih oboljenja.

7. Promijenite način vježbanja. Ako ste ozbiljni rekreativac i redovito vježbate, skidam kapu vama u čast. Iako, i tu može biti problema. Kada ste zadnji put promijenili način tjelovježbe i njen slijed? Pitate se zašto vam manjkaju rezultati kao nekim od ‘kolega’ iz teretane? Ključ zagonetke vjerojatno leži u neprestanom ponavljanju istih treninga. Prvo, pojačajte intenzitet – dižite veću težinu (već i 2,5 kg više čini razliku); drugo, podignite tempo – ubrzajte okretanje orbitreka ili bicikla; treće, ne pričajte za vrijeme treninga. Svaki tjedan izmjenjujte intenzitet i tempo i vaše tijelo se neće imati prilike prilagoditi i ulijeniti.

8. Uhvatite obiteljsku povijest bolesti za grlo. Nazovite roditelje i dobro se raspitajte o svim ozbiljnijim bolestima i poremećajima s obje strane obitelji. Želite saznati dijagnozu i dob oboljelog, ali i točan uzrok smrti i dob u trenutku iste. Mnoge bolesti, poput srčanih oboljenja, pretilosti, astme i raka nose čimbenike rizika koji mogu biti drastično smanjeni ako smo ih svjesni na vrijeme te se ponašamo odgovorno. Prevencija je prioritet.

9. Jedite crnu čokoladu. Crna čokolada je prepuna antioksidanata koje zovemo flavonoidi (oni se ponašaju poput antioksidanata), a štite nas od slobodnih radikala. Par komadića crne čokolade dnevno, ciljajte na min. 75% kakaa, jedan je od jeftinijih načina da činite dobro zdravlju spuštajući krvni tlak i kolesterol. Idealno bi bilo da u jutarnje žitarice umiješate žličicu čistog kakao praha bez dodanog šećera.

10. Rastegnite se pod tušem. Neki pjevaju, a vi se istegnite. Topla voda će opustiti mišiće, a istezanje ukloniti nakupljenu ukočenost.

11. Jedite pravilno. Ne jedite hodajući, ispred računala, Tva ili pričajući na mobitel. Jedite polagano, bez distrakcija i žvačite svaki zalogaj. Pogledajte u tanjur, cijenite i volite vlastiti odabir obroka. Oni koji jedu opušteno nikada neće imati problema s probavom.

12. Kupujte šareno. Ma može i odjeću, ali sada mislim na namirnice. Jedite puno povrća i voća, po mogućnosti nešpricanog. Ako niste sigurni, dobro ga perite u otopini alkoholnog octa i vode ili sode bikarbone i vode. Napunite košaricu s bar četiri različite boje voća i povrća. Razne boje, razni borci za naše zdravlje.

13. Hodajte bosi. Zimi po kući možete i u čarapama, a ljeti po travi i plaži bosi. Već 15 minuta takvog hodanja oslobađa negativnu energiju i jača osjećaj dobrobiti.

14. Prigrlite vitamin D. Procjenjuje se da cca 50% populacije planete pati od manjka ovog vitamina koji je svemogući zaštitnik. Jednostavna krvna pretraga će pokazati na kojoj ste razini, a desetak minuta sunca ili žutanjak, jetrica, sardine, tvrdi sirevi, mlijeko, govedina su dobri izvori vitamina D.

15. Smijte se. Nama, sebi, životu, vicevima, malim stvarima, političarima… Kome i kako god bilo, život je jedan i potrudite se gledati sve kroz ljepšu stranu.


Prvih 15 koraka do zdravog života!


Autor: Jurica Grosinger

planb.hr

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.