Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Liječnička obitelj Fabijanić donirala klavir sisačkom Domu za starije i nemoćne

Poznata sisačka liječnička obitelj Fabijanić donacijom klavira obradovala je danas korisnike Doma za starije i nemoćne Sisak.

Liječnici Suzana i Tomislav Fabijanić vrijednu donaciju predali su ravnateljici Doma, Ružici Čakširan.

Klavir iz 1862. godine,na svom putu iz Beča gdje je proizveden, kroz nekoliko generacija obitelji Fabijanić putovao je od Bjelovara do Siska kako bi se danas skrasio u Domu za starije i nemoćne.

Obitelj Fabijanić inače ima 95 godina dugu liječničku tradiciju, ispričao je donator Tomislav Fabijanić.Liječnici su bili i njegov djed,otac i stric.

„Možemo čak reći da smo i osnivači nekih ustanova“, kaže Fabijanić čiji je stric bio jedan od začetnika današnjeg Stomatološkog fakulteta.Njegova majka bila je pak jedna od osnivačica Biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.Obiteljsku tradiciju nastavljaju danas on i njegova supruga, također liječnica.

Uz medicinu, jedna od ljubavi ove obitelji je i glazba.Nažalost, za sviranje sve je manje vremena, a klavir u kući zauzima puno prostora.Umjesto da neiskorišten stoji i skuplja prašinu, odlučili su ga donirati korisnicima sisačkog Doma za starije i nemoćne, uvjereni da će ovaj stari, ali kvalitetni instrument, nakon što se „uštima“ još dobro i dugo poslužiti svojoj svrsi.

KLAVIR 2

Da je klavir stigao na pravo mjesto, u prave ruke, potvrđuje i ravnateljica sisačkog Doma za starije i nemoćne, Ružica Čakširan.

„Moram zahvaliti uglednoj obitelji Fabijanić koja je odlučila ovaj klavir pokloniti Domu. Klavir je zaista prekrasan eksponat koji će vjerujem uskoro ovdje i zasvirati.Već idući mjesec obilježavamo 26 godina našeg Doma i pokušat ćemo ovdje napraviti koncert.Naravno, moramo najprije dovesti „klavir štimera“ koji će klavir ugoditi da zvuči kako treba zvučati.Osim toga, mi ovdje imamo zbor u Domu i voditeljicu zbora koja će vjerujem također koristiti taj klavir.Sigurna sam da će on zaista biti u upotrebi.Klavir neće ovdje biti samo eksponat koji će krasiti ovaj prostor, nego će zaista biti klavir koji će služiti kao ugoda za uho“, rekla je ravnateljica Čakširan.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.