Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Na današnji dan rođen Roy Orbison

Jedan od pionira rock and rolla, Roy Kelton Orbison, rođen je na današnji dan 23. travnja 1936. godine u američkoj državi Teksas. Popularni pjevač, skladatelj i gitarist u svojoj je četrdeset godina dugoj karijeri bitno utjecao na razvoj rock žanra. Pamtimo ga ponajprije po hitovima “Only the Lonely”, “In Dreams”, “Oh, Pretty Woman”, “Crying”, “Running Scared” i “You Got It” koje je pjevao svojim finim baritonom.

Kao izvođač bio je prepoznatljiv po svojim sunčanim naočalama. Za glazbeni rad primio je brojne nagrade, od Grammyja do ulaska u kuću slavnih Rock and Rolla, u koju je ušao godinu dana nakon smrti.

 

roy-orbison-007

Orbison se u glazbenom svijetu probio sredinom 50-ih godina nakon uspjeha njegove rock balade “Only the Lonely” koja 1957. godine postaje veliki hit u Velikoj Britaniji i SAD-u. Tri godine kasnije nastao je njegov najveći hit ”Oh, Pretty Woman”. Njegove hitove zasjenila je tek pojava ‘The Beatlesa’ i ‘The Rolling Stonesa’ na čiju je glazbu imao itekako veliki utjecaj. Osim toga s tada popularnim bendovima išao je i na zajedničku turneju – 1963. s Beatlesima po Britaniji, godinu dana kasnije s Beach Boysima, a zatim i s Rolling Stonesima u Australiji.

Iako je američki glazbenik, njegove pjesme popularnije su u drugim dijelovima svijeta, a novu popularnost stekao je nakon smrti, kada je pjesmu ”Oh, Pretty Women” proslavio film ”Pretty Women”, snimljenim 1990. u kojem naslovnu ulogu igra Julia Roberts.

Orbison je čitavog života bio srčani bolesnik, a nakon serije srčanih udara umro je u bolnici 6. prosinca 1988. u Hendersonvilleu.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.