Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Obljetnica rođenja i smrti Williama Shakespearea

Gotovo ni o jednom drugom piscu ne zna se tako malo kao o Williamu Shakespeareu. Ličnost pisca, čija su djela poznata cijelom obrazovanom svijetu još uvijek je zagonetka. William Shakespeare rodio se u gradiću Stratford-on-Avon 1564. u grofoviji Warwickshire. Bio je treće i najstarije muško dijete od osmero djece u obitelji Shakespeare. Kršten je 26. travnja 1564. pa se smatra da je rođen 23. travnja. Otac mu je bio John Shakespeare, ugledan i imućan građanin, trgovac-zanatlija i član Općinskog vijeća. O njegovom dobrom imovinskom statusu govori i podatak da je 1596. John Shakespeare mogao platiti da on i njegovo potomstvo upotrebljava obiteljski grb koji prikazuje sokola i koplje te ima francuski natpis: “Non sanz droict” (Ne bez prava). Uz sve to John Shakespeare 1571. izabran je za gradonačelnika Stratford-on-Avona. Majka se zvala Mary (rođ. Arden). Shakespeare je pohađao školu u svom rodnom gradu, ipak zna se samo da je u toj istoj školi učio latinski, čitao Ovidija, Cicerona, Virgilija, Plauta i Terencija.

William Shakespeare bio je jedan  od najvećih dramatičara i pjesnika koji je ikad živio i koji je svakako svojim djelima ostao zapamćen cijelo ovo vrijeme, a to će i nastaviti dalje u budućnosti. Poslužio je kao okosnica brojnim stručnjacima, političarima, glumcima, redateljima itd za njihova najveća djela i ono što rade u životu. Možemo reći kako je Shakespeare postavio određene temelje u književnosti koje će malo tko uspjet dosegnuti jer ovdje najprije pričamo o genijalcu, a potom književniku.William Shakespeare uspio je dosegnuti do generacija različitih uzrasta, jer je prije svega pisao o različitim temama u kojima se može naći svatko od nas, kad malo bolje pogledate, teme kao što su nemoguća ljubav, rat i sukob su teme koje će uvijek nalaziti put do samih čitatelja, a to je znao i on sam.

 

Shakespeare
O njegovu životu se puno nagađalo, o tome da postoji mogućnost da je zapravo bio homoseksualac što zapravo i ne čudi budući da je živio u vrijeme kad je eksperimentiranje bilo uobičajena pojava.  Njegov brak vjerojatno je samo bio paravan za njegovo pravo mišljenje o seksualnosti generalno, no kako nema nigdje konkretnih zapisa osim posveta nekih djela gdje zaneseno priča o prekrasnom plavom mladiću, možemo samo nagađati koja je bila prava istina. No, ono što zasigurno možemo tvrditi je  da se svakako radi o jednom od velikih koji su postojali nekad davno i kojeg nećemo zaboraviti barem kroz njegova djela.

Do 1592. godine ne zna se što točno radi jer mu se gubi trag, a tada se u Londonu bavi pisanjem i glumom. Ubrzo nakon toga objavljene su mu poeme “Venera i Adonis” te “Silovanje Lukrecije”.

 

william-shakespeare

Mnogo je pisao, a njegove drame bile su rado izvođene. Postao je i suvlasnikom kazališta “The Globe”. Shakespeare je napisao čak 37 drama, a one se dijele na romantične igre, kraljevske drame ili povijesne tragedije i komedije.
Njegova najpoznatija djela su “Henrik IV”, “Rikard III”, “Romeo i Giulietta”, “Ukroćena goropadnica”, “Komedija zabluda” , “Dva veronska plemića”, “Uzaludan ljubavni trud”, “Mletački trgovac”, “Hamlet”, “Otello”, “Kralje Lear”, “Mjera za mjeru”, “Zimska priča”, “Oluja”.

U zadnjim godinama života odlučuje se vratiti u Stratford na Avonu, gdje 23. travnja  (istog datuma kada je  i rođen) 1616. godine umire u 52-oj odini života. Pokopan je u crkvi sv. Trojstva u blizini oltara, a iznad groba postavljena je 1623. godine spomen-bista s latinskim natpisom: IVDICIO PYLIUM, GENIO SOCRATEM, ARTE MARONEM. TERRA TEGIT, POPULUS MAERET, OLYMPUS HABET (Po mudrosti Nestor, po genijalnosti Sokrat, po umjetnosti Vergilije. Zemlja pokriva, narod plače, a Olimp ga ima).

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.