Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Peticija “NE nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori”

Na petrinjskoj Gradskoj tržnici u utorak, 14. travnja 2015. počelo je potpisivanje peticije „Ne nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori“ koju je inicirao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Na petrinjskoj Gradskoj tržnici u utorak, 14. travnja 2015. počelo je potpisivanje peticije „Ne nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori“ koju je inicirao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Na petrinjskoj Gradskoj tržnici u utorak, 14. travnja 2015. počelo je potpisivanje peticije „Ne nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori“ koju je inicirao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Dužni smo reći ne nuklearnom otpadu zbog budućih generacija koje će ovdje živjeti  i svih generacija koje jesu ovdje na ovom prostoru“, rekao je Dumbović upozorivši kako se ovako važne odluke poput odabira lokacije za odlaganje nuklearnog otpada pokušavaju donijeti bez znanja i mišljenja lokalnog stanovništva.

„Nikada se na lokalnoj razini nikoga od nas ništa nije pitalo.Nikava studija, nikakve aktivnosti…To se građanima ovog područja napravilo iza leđa“.

Područje Banovine bogato je izvorima pitke vode.Pogodno je i za razvoj ekološke proizvodnje.

„Svi naši planovi za razvoj kroz ekološku proizvodnju i turizam, očuvanje pitke vode i prirode dovedeni su na ovaj način u pitanje.Što s biljnim i životinjskim svijetom? Što s vodotocima?Sve što dolazi preko tih brda, dolazi, znate kamo? Petrinji u krilo“, kaže Dumbović.

„Ne možemo šutjeti, ne možemo stajati sa strane i samo promatrati“, poručio je pozvavši sve gradonačelnike i načelnike, predsjednike gradskih i općinskih vijeća s ovog područja da se uključe u akciju, da sazovu sjednice svojih gradskih i općinskih vijeća i jasno se izjasne o ovom problemu.

„Zašto baš Banovina? Zašto ovo područje koje je uvijek zapostavljano ? Mi smo u Domovinskom ratu već platili preveliku cijenu.Zašto nije bilo više prijedloga lokacija? Da je kojim slučajem predložena lokacija u Slavoniji ili Dalmaciji, cijela bi se Hrvatska digla na noge.Ovako će se usprotiviti nas pet- šest gradova, a neki će čak pronaći i interes za dobiti rentu“, kaže petrinjski gradonačelnik.

Na novinarsko pitanje postoji li neka visina rente koja bi njemu bila prihvatljiva, Dumbović kategorički odgovara:

„Nema rente.Nas renta ne zanima.Ako pristanemo na bilo kakvu rentu, onda je to za mene jedna vrsta kupleraja…Na kraju krajeva, idemo razgovarati o problemu i sa sigurnosnog aspekta.To područje je meka granica na kojem je uvijek bilo problema. Tko će osigurati taj nuklearni otpad i jamčiti da ga nitko neće taknuti i zloupotrebiti?

Ovom području dosta je vođenja politike po principu „daleko od oka – daleko od srca“.Odavdje, iz naroda treba poslati poruku – nemojte nam to raditi.Bilo bi dobro da nađete neka druga, pametnija rješenja.Ovom prilikom želim senzibilizirati javnost, sve građane i kao gradonačelnik želim obići sve gradove, sve općine i poslati poruku : „Gospodo, mi to ne želimo“.Pozivam i sve udruge i građanske inicijative koje su se već uključile da ostanu s nama do kraja.Mi s tim otpadom nemamo budućnosti“, poručio je na kraju petrinjski gradonačelnik.

Na konferenciju za novinare na petrinjskoj tržnici Dumbović je pozvao i kolege -gradonačelnike gradova Gline i Hrvatske Kostajnice te načelnike općina Dvor, Lekenik, Sunja i Donji Kukuruzari.Odazvao se samo načelnik Općine Lekenik Ivica Perović.

P1050246

„Mislim da ovu inicijativu zaista treba podržati. Ovo naše područje i Turopolja i Banovine ima potencijale razvoja i gospodarstva i poljoprivrede i zbog toga treba zaustaviti ono što se trenutačno događa – iseljavanje mladih i ne samo mladih ljudi. Na ovaj način se neće postići razvitak gospodarstva i poljoprivreda ovog našeg kraja, nego ćemo imati ograničenja koja neće biti dobra za naše područje.Zato podržavam ovu inicijativu i kao načelnik općine i kao čovjek, koji se i kroz svoje stranačko djelovanje, ne slaže s tim da se nuklearni otpad zbrine na području naše županije.

U ovom slučaju velika je odgovornost na Vladi i Saboru Republike Hrvatske. Uvjeren sam da će i Vlada i Sabor, ali i saborski zastupnici prepoznati ovu našu inicijativu i iznaći zadovoljavajuće rješenje, ne samo za našu županiju, nego i za cijelu Hrvatsku.Vjerujem da će se taj otpad deponirati na nekoj drugoj lokaciji, pa i po cijenu toga, da možda Republika Hrvatska deponiranje plati nekome drugome, pa bila to Slovenija ili neka druga država.Podražavamo ovu inicijativu u Lekeniku i vjerujem da će svi građani biti protiv toga“, rekao je načelnik Općine Lekenik Ivica Perović.

Na kraju konferencije, novinari su inicijatora peticije, petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića pitali,kako tumači nedolazak Nikole Arbutine, načelnika Općine Dvor na čijem bi području odlagalište trebalo biti smješteno?Dumbović je odgovorio kako ne može govoriti što misli Arbutina, nego samo ono što misli većina građana Petrinje.Dodao je kako će, bude li potrebno on kao gradonačelnik Petrinje, ovakvo potpisivanje peticije organizirati i u Dvoru.

P1050238

A što o odlagalištu misle građani Petrinje, pokazali su velikim odazivom već prvog dana potpisivanja peticije „Ne nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori“.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.