Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir: Inicijativa za uspostavu regije Alpe-Adria slobodne od GMO

Potpisnici izjave koju je zastupnica Petir predložila, dali su potporu tradicionalnom i ekološkom uzgoju poljoprivrednih proizvoda kao i očuvanju bioraznolikosti te su podržali odluke svih lokalnih, regionalnih i nacionalnih vlasti koje su svoja područja proglasile slobodnima od GMO-a.

Potpisnici izjave koju je zastupnica Petir predložila, dali su potporu tradicionalnom i ekološkom uzgoju poljoprivrednih proizvoda kao i očuvanju bioraznolikosti te su podržali odluke svih lokalnih, regionalnih i nacionalnih vlasti koje su svoja područja proglasile slobodnima od GMO-a.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir svoju je inicijativu za uspostavu regije Alpe-Adria slobodne od GMO-a uputila čelnicima EU te Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije i Mađarske. Time je Petir ispunila obećanje koje je dala na početku svog mandata eurozastupnice da će poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi se Hrvatsku zaštitilo od sjetve GMO sjemena.

Petir je inicijativu koju su supotpisala 34 zastupnika Europskog parlamenta iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Mađarske, među ostalima uputila predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu, predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, povjereniku za poljoprivredu Europske komisije Philu Hoganu, drugim nadležnim povjerenicima i predsjednicima parlamentarnih odbora, te predsjednicima vlada i parlamenata zemalja koje obuhvaća Alpe-Adria regija. Petir je inicijativu uputila i Zoranu Milanoviću te Josipu Leki i rekla je da očekuje njihovu podršku jer je ta inicijativa dobra za Hrvatsku.

epp

Inicijativu im je poslala kao poticaj za usvajanje prikladne regulative koja će jamčiti pravo država članica i njihovih regija da se proglase slobodnima od GMO-a te ih je pozvala da se u okviru svojih ovlasti zauzmu za njezino donošenje.

Premda se odluka Europske komisije od prošlog tjedna o odobrenju deset novih genetski modificiranih organizama ne odnosi na uzgoj (sjetvu) već na upotrebu u hrani i hrani za životinje, Petir je izrazila svoju zabrinutost zbog takve odluke Komisije i dodala da je njena inicijativa „jasan signal Komisiji da ne želimo GMO u našoj zemlji ali niti u našem susjedstvu“.

„Do danas je preko 150 regija i 4 500 lokalnih uprava diljem Europe donijelo odluku o GMO-free statusu te ovom inicijativom želim potaknuti sve donositelje odluka da se osobno zauzmu da se slične odluke donesu i na lokalnoj i regionalnoj razini svih država članica Alpe-Adria regije kako bi uputili snažnu poruku nacionalnim vlastima ali i Europskoj uniji da se građani ove regije ne žele izložiti riziku ispuštanja GMO-a u okoliš. Jednako tako, u svjetlu izmjene europskog zakonodavstva koje regulira prava članica da samostalno odlučuju o uvođenju živih GMO-a u okoliš želimo naglasiti da to pravo niti u kojem slučaju ne smije biti narušeno,“ ističe Petir.

Marijana Petir je prošle godine  svim europarlamentarcima iz zemalja regije Alpe-Adria uputila poziv na uspostavu te regije područjem slobodnim od GMO-a. Potpisnici izjave koju je zastupnica Petir predložila, dali su potporu tradicionalnom i ekološkom uzgoju poljoprivrednih proizvoda kao i očuvanju bioraznolikosti te su podržali odluke svih lokalnih, regionalnih i nacionalnih vlasti koje su svoja područja proglasile slobodnima od GMO-a.

„Prirodno bogatstvo ove regije u svojoj raznolikosti i jedinstvenosti blago je nemjerljive vrijednosti koje treba sačuvati i za generacije koje tek dolaze. Ispuštanje živih GMO-a u okoliš to blago može ugroziti isto kao i proizvodnju hrane na tradicionalan način te se već niz godina kroz svoje političko djelovanje uporno zalažem za uspostavu Alpe-Adria regije slobodne od GMO-a. U Republici Hrvatskoj zajedno sa stručnom i zainteresiranom javnošću postigla sam da sve županije donesu odluke kojima su na svom području zabranile ispuštanje živih GMO u okoliš, pa i u pokusne svrhe te je temeljem tih odluka Hrvatska postala GMO-free država. Preferencijalni glasovi hrvatskih građana na temelju kojih sam dobila mandat u Europskom parlamentu omogućili su mi da to nastojanje podignem na europsku razinu,“ rekla je Petir.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.