Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Pobijedite proljetni umor

Što učiniti kada u proljeće sve pršti energijom – osim vas? Umor, bezvoljnost i pospanost samo su neki od simptoma proljetnog umora. Razdražljivost, nedostatak koncentracije, pad imuniteta, nezainteresiranost za posao i slobodne aktivnosti također se mogu naći na listi simptoma proljetnog umora. Radi se o prolaznom poremećaju raspoloženja koji nastaje zbog nemogućnosti organizma da se naglo prilagodi promjenama u prirodi kao što su nagli rast temperature, promjena sastava zraka, veća izloženost suncu.

 

proljetni-umor

 

Nakon duge, hladne i oblačne zime, organizam s prvim toplim danima doživljava svojevrstan šok i potrebno mu je neko vrijeme da se adaptira na ljetne uvjete. Zbog toga proljetni umor jače pogađa ljude koji inače puno rade, slabo se kreću, nekvalitetno se hrane,  provode malo vremena na svježem zraku i inače su skloni meteoropatskim tegobama. S obzirom da su simptomi proljetnog umora slični kao i kod nekih kliničkih bolesti (primjerice depresije ili anemije), ako oni potraju duži period vremena neizostavno se obratite svojem liječniku. U svim ostalim slučajevima, pomoći će vam nekoliko jednostavnih trikova:

Prehrana

Vitamini i minerali su vaši najbolji saveznici u borbi protiv proljetnog umora. Vitamin C ojačati će vaš imunološki sustav kako bi se uspješno obranio od proljetnih viroza i prehlada. Vitamini B kompleksa dobri su za vaš živčani sustav, a u prirodi se nalaze u zelenom lisnatom povrću , crvenom mesu (posebice jetri) i u mahunarkama. Oni će također pomoći organizmu pri proizvodnji melanina kojim se tijelo prirodno štiti od štetnih UV-zraka. Pojačajte i unos hrane koja sadrži željezo –  poput cikle, radiča, crvenog kupusa i crvenog mesa.
Dobra probava temelj je zdravog organizma – da bi je pokrenuli započnite dan šalicom tople vode ili čaja u koji možete dodati malo đumbira. Crijevnu floru ojačati ćete fermentiranim mliječnim proizvodima poput jogurta ili kefira, a dobra alternativa su i probiotički pripravci.  S dolaskom toplijeg vremena metabolizam se prirodno usporava, pa jedite manje i lakše obroke kako ne bi trošili dodatnu energiju na probavljanje. Potrudite se tijekom dana popiti dovoljno vode – dokazano je da je dehidratacija jedan od najčešćih uzročnika glavobolje.

Tjelovježba

Iako to zvuči paradoksalno – kretanje je najbolji način da pobijedite proljetni umor. Što više budete svoje tijelo izlagali sunčevim zrakama, to će se ono lakše prilagoditi proljeću. Naravno, kada ste umorni i bezvoljni, teško se nagovoriti na bilo kakvu aktivnost, zato je najbolje da imate saveznike – dogovorite se s prijateljima za laganu šetnju ili neku drugu aktivnost u prirodi. Iskoristite pauzu za ručak da bi prošetali po parku ili dio puta do posla prijeđite pješice.

Njega tijela

Osim iznutra, pomognite svome tijelu i izvana. Započnite dan tuširanjem tijekom kojega postupno smanjujte temperaturu vode do granice neugode. Nakon toga se dobro istrljajte ručnikom, što će pomoći vašem tijelu da se prokrvi i probudi. Koristite kozmetičke preparate na bazi citrusa jer oni svojim mirisom podižu energiju i razbuđuju. Ako možete, priuštite si masažu ili posjetite frizera – i male promjene osvježiti će vaš izgled i pomoći vam da se osjećate bolje.

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.