Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Potpisan ugovor o gradnji nove elektrane na biomasu i vrelovoda u Sisku

Hrvatska elektroprivreda (HEP) s Đuro Đaković Holdingom iz Slavonskog Broda ugovorila je izgradnju dviju kogeneracijskih elektrana na biomasu – jedne u Osijeku i jedne u Sisku.Ukupna vrijednost investicije u ove dvije elektrane iznosi više od 35 milijuna eura.

U Sisku će se, za razliku od Osijeka graditi i novi vrelovod, pa je zato ugovor za Sisak i nešto „teži“ : 18,95 milijuna eura, dok za Osijek iznosi 16,25 milijuna eura.

Ugovor o izgradnji BE-TO Sisak s novim vrelovodom potpisan je danas u Sisku.

Potpisali su ga predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić i predsjednik Uprave „Đuro Đaković Holdinga“ Tomislav Mazal u ime konzorcija izvođača (nizozemske tvrtke HOST i Đuro Đaković Holdinga).

U prezentaciji koja je prehodila potpisivanju ugovora,rečeno je kako će netto električna snaga biti 2 MW, a ukupna učinkovitost na godišnjoj razini bit će veća od 55% .Toplinska snaga postrojenja bit će veća od 10 MW.U postrojenju BE-TO Sisak godišnje će se proizvoditi 16.600 MWh električne energije i oko 43.930 MWh toplinske energije, dok će godišnja proizvodnja pare biti oko 21.600 tona.U okviru investicije izgradit će se magistralni vrelovodi od toplinske stanice BE-TO Sisak do toplinskih stanica Caprag i Brzaj, što će smanjiti gubitke u postojećem sustavu grijanja na paru.Lokacija postrojenja u Sisku bit će južno od Energane u bivšoj Željezari Sisak.Njegova izgradnja počet će u jesen ove godine.Planirani rok za dovršetak radova je početak 2017.godine. Za oba postrojenja – i osječko i sisačko – putem natječaja izabran je isti izvođač radova – konzorcij sastavljen od tvrki Đuro Đaković Holdinga i nizozemske tvrtke HOST.

Potpisivanju ugovora nazočio je i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Marin Piletić.

„Uz kogeneracijsko postrojenje koje sa ovih dana dovršava u Glini, zaista nam je zadovoljstvo čuti da i Hrvatska elektroprivreda ima slične investicijske planove i da ćemo do 2017. godine imati u pogonu još jedno takvo postrojenje na biomasu.Ono što veseli nas kao predstavnike županijske vlasti su nova radna mjesta i naravno energetske neovisnost Republike Hrvatske koju smo potpisali prilikom ulaska u Europsku uniju“, rekao je zamjenik župana.

Zamjenik sisačke gradonačelnice Vlado Andučić također je pozdravio ovu investiciju, zahvalivši HEP-u što su za nju odabrali baš Sisak te obećao svu moguću pomoć Grada koja bude potrebna.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.