Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Predstavljen projekt “Izjednači”

Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinstvu HURID i Ured UNICEFA za Hrvatsku u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom organizirali su danas u Sisku, u objektu „Različak“ Dječjeg vrtića Sisak Stari predstavljanje projekta „Izjednači“.

Riječ je o projektu rane intervencije koji se provodi s ciljem unaprijeđenja sustava podrške djeci s teškoćama u razvoju od najranije dobi – od nula do šest godina,u njihovim lokalnim zajednicama.

Projekt je predstavila prof.dr.sc Marta Ljubešić,predsjednica HURID-a.

„Mi smo projekt nazvali sportskim nazivom „Izjednači“, a dio je jedna šire akcije koju provodi UNICEF sa županijama koje imaju nešto manji broj usluga za djecu rane dobi.Riječ je o UNICEF-ovom programu ‘Igraj za naše boje’koji se od ožujka do listopada provodi u Šibensko-kninskoj,Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.Prije svega mi znamo da su usluge za djecu rane dobi koja imaju neki biološki rizik ponajprije,a onda možda često tome pridruženi i socijalni rizik, vrlo slabo razvijene.To je jedna djelatnost koju u Hrvatskoj zapravo tek stvaramo.Stvaramo je u ovom trenutku na način da povezujemo postojeće stručnjake kako bi se resursi koji postoje što bolje koristili.Time zaista želimo izjednačiti prilike za razvoj i uspješno učenje djece rane dobi s teškoćama u razvoju”.

Cilj je, kaže Ljubešić, osnažiti i obitelji te djece kako bi bile socijalno aktivne, a ne isključene.

“Vjerujemo da je to jedna preventivna akcija koja se prepoznaje kasnije kroz manje problema u školi, kroz veću socijalnu uključenost i manja socijalna izdavanja“,rekla je predsjednica HURID-a.

U ime Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, predstavljanju projekta u Sisku nazočila je Đurđica Ivković, programska voditeljica UNICEF-a.

„Ono što je najvažnije je da smo danas zajedno.UNICEF u Hrvatskoj ima mandat pomoći državi i jedinicama regionalne i lokalne samouprave da učine najbolje za djecu.Dakle,zajedno smo s glavom ove županije, s najbližim suradnicima i nama je izuzetno drago da je župan Ivo Žinić prepoznao važnost ranog razvoja djece. Prepoznao je važnost rane intervencije za onu djecu koja su u dodatnom riziku jer imaju nekakve teškoće ili odstupanja u razvoju.Sigurna sam da ćemo u narednom periodu nastaviti surađivati kako bismo donijeli vrlo konkretne promjene za svaku obitelj koja ima dijete rane dobi,a pogotovo za one obitelji koje imaju djecu ili s teškoćama u razvoju ili žive u teškim uvjetima, u riziku od siromaštva ili su primjerice pripadnici romske nacionalne manjine.

Cilj nam je posebno se usmjeriti na one najranjivije i pokušati one dijelove županije koji su slabo dostupni, slabo povezani, u kojima ne postoji nijedna usluga za djecu uopće, a kamoli za rani razvoj učiniti mjestima prijateljskijima za djecu i njihove obitelji.Preduvjet za to je da radimo zajedno“, rekla je Ivković,podsjetivši na dosadašnju dobru suradnju sa Županijom kroz niz aktivnosti koje je UNICEF proveo  ulaganjima od 2 do 2,5 milijuna kuna koje su hrvatski građani i tvrtke izdvojili za ovu namjenu.

Podršku projektu izrazio je župan Ivo Žinić sa svojom zamjenicom Anitom Sinjeri Ibrišević i pročelnikom županijskog Upravnog odjela za zdravstvo Darkom Srbljaninom.

„Ovaj je projekt itekako bitan za razvoj našeg društva.Mi,kao Županija, dajemo mu apsolutnu potporu.Zato sam danas došao sa suradnicima da vidimo kako, na koji način se može pomoći našim mladima, našoj djeci u najranijoj dobi.Mnogi problemi, koji su možda neprepoznati u toj najranijoj dobi, kasnije stvaraju daleko veće poteškoće.Cilj nam je svima, ne samo Županiji – ja bih ovo proširio i na jedinice lokalne samouprave – poboljšati suradnju sa svima koji skrbe o djeci od najranije dobi“, kaže župan Žinić.

Najavio je kako će nakon današnjeg incijalnog sastanka u Sisku biti održan niz sastanaka s predstavnicima lokalne samoprave – gradova i općina na kojima će se pokušati konkretizirati određene mjere kojima bi se poboljšala suradnja sa svima koji od najranije dobi skrbe o djeci s teškoćama u razvoju.

Još jednom zahvalio je UNICEF-u i izrazio nadu u nastavak kvalitetne suradnje.

Inače, za sve zainteresirane danas je u sklopu predstavljanja projekta „Izjednači“ održana i edukativna radionica pod nazivom „Obitelji usmjeren pristup u ranoj intervenciji u djetinjstvu“.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.