Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Skok u znanost

Svjetlost u znanosti i njezina primjena

Svjetlost u znanosti i njezina primjena
U četvrtak, 09.travnja Dječji odjel Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak u suradnji sa sisačkim fotografom Miroslavom Arbutinom u galeriji Siscia Obscura, organizirao je  predavanje i prezentaciju za 2.b razred OŠ “22.lipnja” na temu  “Camera obscura”.
svjetlost (1)
Princip rada i izrade camere obscure, preteče moderne fotografije  vrlo je jednostavan. Radi se o centralnoj projekciji na čijem principu nastaje i slika u ljudskome oku. Zrake svjetlosti koje se odbijaju na sve strane od vanjskih predmeta prolaze kroz maleni otvor na jednoj strani camere obscure te projiciraju sliku tih istih predmeta na suprotnu površinu (ekran). Projicirana je slika okrenuta naopačke kao i kod ljudskog oka. Ako na ekran postavimo neku fotoosjetljivu površinu (foto-film, foto-papir…), nakon eksponiranja (otvaranja rupice), koje može trajati od par minuta do par sati, dobit ćemo fotografiju.
svjetlost (3)
Ovo predavanje ujedno je i uvod u program “Skok u znanost” koji će se održavati u Dječjem odjelu NKČ od 9. do 30.travnja, s ciljem popularizacije znanosti među mladima. Središnja tema ovogodišnjeg programa je “Svjetlost u znanosti i njezina primjena. Raspored  događanja  možete vidjeti na službenoj stranici knjižnice www.nkc-sisak.hr

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.