Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Tko govori istinu o odlagalištu na Trgovskoj gori?

„Načelnik Dvora Nikola Arbutina ne govori istinu“, rečeno je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare koju su u Petrinji, na obali rijeke Petrinjčice, održali predsjednik ŽO HNS-a Ivan Nekvapil i potpredsjednik Darinko Dumbović.

Odlučili su, kažu, reagirati na jučerašnju sjednicu Općinskog vijeća Dvora na kojoj se raspravljalo o odlagalištu nuklearnog otpada.

Sazivanje sjednice, podsjećaju, zatražila je jedna petina oporbenih vijećnika koji su zahtijevali da sjednica ima samo jednu točku dnevnog reda – stavljanje van snage Odluke Općinskog vijeća iz 2007. godine kojom je Trgovska gora prihvaćena kao moguća lokacija odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada.

„Na jučerašnjoj sjednici potvrđena je Odluka iz 2007. godine da je Dvor spreman prihvatiti nuklearni otpad na Trgovskoj gori.Dakle, načelnik Nikola Arbutina ne govori istinu i manipulira javnošću, zato što je jučer na zahtjev petine vijećnika, HNS-a i nezavisnih, ultimativno tražena točka dnevnog reda kojom bi se „srušila” odluka iz 2007. po kojoj je lokacija Čerkezovac, na Trgovskoj gori, jedina lokacija koju je lokalna samouprava izglasala kao moguću i za koju se „uhvatila” i državna vlast da se tamo donese konačna odluka.Znači tu odluku iz 2007. godine pokušalo se na inicijativu pet vijećnika poništiti.No inicijativa nije prošla.Šest vijećnika glasovalo je da se ta odluka ukine,a šest je vijećnika bilo suzdržano.Dakle,rezultat je bio 0:0 i odluka iz 2007. je ostala na snazi i sada nema, što se tiče dokumentacije, nikakve zapreke da se tamo krene s izgradnjom odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada“, rekao je Nekvapil.

Umjesto samo jedne točke dnevnog reda kako je tražila petina oporbenih vijećnika, na dnevni su red uvrštene još dvije.Nekvapil smatra kako je dodavanjem još dviju točaka, načelnik Općine Dvor htio umanjiti važnost točke kojom se traži ukidanje sporne odluke iz 2007. godine.

„Pod točkom dva,vijećnici su jednoglasno donijeli zaključak o tome kako nisu za odlaganje nuklearnog otpada, ali taj zaključak nikoga ne obavezuje.Odluka iz 2007. godine međutim obvezuje lokalnu samoupravu i podloga je državi da ona tamo ima pravo graditi odlagalište, jer ima potrebnu suglasnost“, objasnio je Nekvapil.

I dok je neobvezujući zaključak donesen jednoglasno, na pokušaju poništavanja odluke iz 2007. godine, vijećnici su se podijelili.Pet nezavisnih i jedan HNS-ov bili su za ukidanje te odluke, dok su četiri vijećnika SDSS-a i dva HDZ-a ostala suzdržana.Vijećnik HSS-a prije glasovanja napustio je vijećnicu.Odluka iz 2007. tako je ostala na snazi.

Nastavak potpisivanja peticije i organiziranje prosvjeda protiv odlagališa – daljnji su koraci oporbe, najavio je Nekvapil.

„Stvari se ne nazivaju pravim imenom.Neko očito špekulira, nekog „škaklja“ osam milijuna kuna koji se spominju.Netko misli da može postići razvoj s tih osam mlijuna godišnje“, ogorčeno je izjavio zamjenik predsjednika županijskog HNS-a Darinko Dumbović, koji je cijelu situaciju oko odlagališta nuklearnog otpada u Dvoru nazvao „kuplerajom“.

„Kupleraj koji cijelu županiju dovodi u situaciju da bude destinacija nuklearnog otpada, što nije dobro“, rekao je Dumbović .

Najavio je kako će Gradsko vijeće Grada Petrinje na svojoj sjednici u petak, 24. travnja 2015. donijeti deklaraciju protiv odlagališta nuklearnog otpada.Smatra da se građani Dvora na referendumu trebaju izjasniti žele li nuklearni otpad u svom dvorištu. Zbog toga što se nije jasno odredio protiv odlagališta otpada, Dumbović kaže kako bi građani Dvora na referendumu, osim o odlagalištu trebali odlučivati i o povjerenju načelniku Općine.

Županu Žiniću, zamjera pak što se nije više i jasnije očitovao po pitanju odlagališta nukelarnog otpada na području županije.

„Naš župan bi se trebao jasno očitovati.On bi se trebao priključiti svim mogućim akcijama.On bi trebao dati inicijativu zajedno s predsjednikom Županijske skupštine da se jasno pokaže stav da mi to ne trebamo, kaže Dumbović koji je pozvao Županiju, gradove i općine da organiziraju sjednice svojih vijeća i donesu deklaracije protiv nuklearnog otpada te zajedno iniciraju referendum.

„Ovdje se ne radi samo o Dvoru, ovdje se radi i o Glini,Topuskom,Petrinji, Hrvatskoj Kostajnici, Donjim Kukuruzarima,Majuru,Sunji…tu se na kraju radi i o cijeloj županiji.

Dođe li nam nuklearni otpad u susjedstvo, ovdje nema budućnosti ni za ljude niti za bilo kakav posao.Moći ćemo se samo iseliti.Nikavi novci, ni 8 ni 80 milijuna kuna ne dolaze u obzir “, rekao je Dumbović pozvavši i ostale političke stranke da ne šute i da se angažiraju protiv odlagališta.Napomenuo je i kako ovo nije problem samo jedne županije nego i pograničnih dijelova susjedne Bosne i Hercegovine.

Inače, HNS-ovci su današnju konferenciju simbolično održali na obali Petrinjčice, koja, kako je rekao Dumbović, „Petrinji u krilo, s područja na kojem je planirano odlagalište, donosi ono što ne bi trebala donositi – predznak nuklearnog otpada“.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.