Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U Kutini održana prezentacija o uslugama HGK ŽK Sisak

Jedan od projekata je „Poduzetnik – izvoznik“ u kojem tvrtkama pristupamo prema njihovom zahtjevu. Drugi je „Vaučer“, projekt je namijenjen poduzetnicima koji se prijavljuju na EU fondove.

Jedan od projekata je „Poduzetnik – izvoznik“ u kojem tvrtkama pristupamo prema njihovom zahtjevu. Drugi je „Vaučer“, projekt je namijenjen poduzetnicima koji se prijavljuju na EU fondove.

HGK Županijska komora Sisak u suradnji s Područnim uredima Sisak i Kutina Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak u Kutini je započela  ciklus prezentacija o uslugama HGK te mogućnostima korištenja poticaja i potpora za poduzetnike.

Prezentacije se organiziraju s ciljem upoznavanja gospodarstvenika, ali i nezaposlenih osoba s novim mjera poticanja zapošljavanja i razvoja gospodarstva, istaknula je Brankica Grd, direktorica HGK Komore Sisak te je predstavila 4 nova projekta Hrvatske gospodarske komore

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Jedan od projekata je „Poduzetnik – izvoznik“ u kojem tvrtkama pristupamo prema njihovom zahtjevu. Drugi je „Vaučer“, projekt je namijenjen poduzetnicima koji se prijavljuju na EU fondove. Već je iskorištena tranša od 350 tisuća kn, 35 poduzetnika je dobilo taj vaučer od 10 tisuća kn, od toga tri sa područja SMŽ. Slijedeća je mjera „Mobilni timovi“ i četvrti je projekt „Tender.hr“. To je projekt u kojem poduzetnici koji se jave na našu web stranicu, tjedno, mjesečno dobivaju informacije iz područja koje njih zanimaju, a tiču se na prijavljivanje na Natječaje putem javne nabave u svijetu. Znamo da oko 20% svjetskog DBP-a ide kroz sustav javne nabave. Kad se poduzetnik javi na „Tender.hr“, on dobiva informacije o svim tenderima koji su u svijetu raspisani.“

Hrvatski zavod za zapošljavanje već nekoliko godina uspješno provodi više mjera poticanja za zapošljavanja za poduzetnike i obrtnike. „Najčešće se koriste mjere: stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa i potpore za zapošljavanje.“, istaknula je Irena Vdović predstojnica HZZZ područnog ureda Kutina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Mjere se odnose na sufinanciranje nezaposlenih osoba koje su u težem položaju za zapošljavanje, a svakako dobro dođu i poslodavcima kao financijska potpora za godinu dana poslovanja. U mjeri „stručno osposobljavanje“ zaposlene osobe dobivaju 2400 kn mjesečno plus putni trošak, a poslodavac dobiva refundirane troškove za doprinose. Kod potpora zapošljavanja minimalno 50% bruto plaće financira Zavod za osobe osnovne škole i srednje stručne spreme, odnosno 30% za zaposlene osobe VŠS i VSS.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HBOR – Hrvatska banka za obnovu i razvitak uz postojeće mjere poticanja gospodarstva kreirala je i nove programa za poduzetnike početnike, žene poduzetnice i za mlade. Draženka Draženović Kostela, predstavnica HBOR-a za SMŽ predstavila je 3 nova kreditna programa HBOR-a za projekte koje poduzetnici  kandidiraju za sufinanciranje iz EU fondova i novi program  mikrokreditiranja.

-To je novi program koji je HBOR razvio sa EIF-om, Europskim investicijskim fondom. Program se provodi u suradnji sa poslovnim bankama i po njemu se odobravaju krediti do 25 tisuća eura za obrtna ili osnovna sredstva. Rok otplate kredita je 5 godina u koje može biti uključena i jedna godina počeka.

 

Nakon prvog predstavljanja u Kutini novi programi poticanja poduzetnika i razvoja gospodarstva bit će predstavljeni u još 5 gradova SMŽ.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.