Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U Novskoj obilježena 20.obljetnica VRA Bljesak

„Nema spomenika željeznog, mramornog ili bilo kakvog koji može bolje sačuvati uspomene od nas samih, onim što nosimo u svojim srcima.Mi smo taj živi spomenik koji treba prenijeti na mlade generacije sve ono što smo doživjeli, sve ono što smo vidjeli“, rekao je danas u Novskoj na obilježavanju 20.obljetnice Vojno-redarstvene akcije Bljesak, gradonačelnik Novske Vlado Klasan.

Dvadeset godina brzo je prošlo kaže on,no emocije su još snažne, kao da je sve bilo jučer.

„Bili smo mladi, ušli smo kao dragovoljci u Domovinski rat da bi stvorili ovu našu zemlju, a sada smo, možemo reći, već starci.Ali danas sam posebno ponosan što je pred spomen obilježjem bilo puno mladih.To je ono što sam rekao – spomenik u duši koji moramo nositi i prenijeti pravu istinu.Ne smije se zaboraviti“, rekao je gradonačelnik Novske.

Sve građane pozvao je da dostojanstveno obilježe 20.obljetnicu Bljeska isticanjem zastava .

„Pozivam sve da dostojanstveno u braniteljskom jedinstvu kažu – bilo je ovako.Ovu smo zemlju mi stvorili.To je moj prijedlog, moja želja.U ratu smo uz krunicu, vjeru u Boga i veliko srce išli na oružje.Uspjeli smo stvoriti državu, a sada to trebamo prenijeti  našim mladima da se to očuva, jer ovim putem kako smo krenuli, razdvajajući se na lijeve i desne, na crne, žute, plave, crvene – to nije dobro.Jedino smo bili ujedinjeni ’91. i uspjeli stvoriti nešto.A što se sad događa? Sad se vraćamo na ono prokletstvo Hrvata da smo dobri sluge, a loši gospodari“, kaže Klasan.

NOVSKA KLASAN

Vojno-redarstvena akcija Bljesak u kojoj su sudjelovali pripadnici Hrvatske vojske  i specijalne policije počela je 1.svibnja 1995.Munjevitom akcijom za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija zapadne Slavonije te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb- Lipovac. U akciji je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginulo ih je 42, a 162 su ranjena.

Za Novljane ta je akcija imala ogroman značaj jer su nakon gotovo četverogodišnje okupacije oslobođena naselja istočnog dijela Novske, te veći dio Jasenovca.

„Gledali smo naše kuće, naša imanja preko crte bojišnice i onda kad je došao taj veličanstveni trenutak oslobođenja, naravno da su emocije nahrupile.Ljudi su bez obzira na mine i opasnosti išli, jer htjeli su vidjeti svoj dom, svoju kuću ili ono što je od nje ostalo“, prisjetio se Klasan i sam sudionik Domovinskog rata.

NOVSKA

Dvadeseta obljetnica VRO Bljesak u Novskoj je danas obilježena polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u središnjem gradskom parku, nakon čega je u Gradskoj vijećnici održana i svečana sjednica na kojoj su pročitana imena poginulih.Današnji dio programa zaokružen je otvaranjem izložbe „Herojski dani“ koju je u novljanskoj Gradskoj galeriji pripremio Muzej Moslavine Kutina.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.