Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

U travnju 1985. godine, Toshiba je lansirala prvo prijenosno računalo

U travnju 1985. godine, Toshiba je lansirala prvo prijenosno računalo na svijetu namijenjeno masovnom tržištu – model T1100, koji je prijenosna računala poveo do mjesta u „dvorani slavnih“ potrošačkih uređaja koji se danas nalaze u gotovo svakom domu.

Prije točno 30 godina, u travnju 1985., kompanija Toshiba na europskom tržištu predstavila je prijenosno računalo T1100 te započela tehnološki procvat koji nas je uveo u svijet mobilnosti.

Toshiba T1100 je prvo svjetsko prijenosno računalo za masovno tržište. Nije bilo opremljeno tvrdim diskom, već samo 3,5-inčnim floppy pogonom, čiji je format bio praktičniji od tada standardnih 5,25“ disketa. Ugrađen je procesor Intel 80C88 radnog takta 4,77 MHz (verzija popularnog Intel 8088 procesora), a odlikovao ga je i „kvalitetan“, monokromatski LCD ekran, koji je u rezoluciji 640×200 prikazivao isključivo tekst.

Iako je riječ o računalu koje je radilo pomoću operativnog sustava DOS koji je s floppy diskete učitavan u ROM memoriju, Toshibin prvijenac je u ono vrijeme bio dovoljno malen i lagan da stane u torbu ili ruksak, a zahvaljujući olovnoj bateriji, mogao je raditi i do osam sati. I ono najvažnije – prenosivost, zbog mase od svega 4,1 kilograma.

Pionirski iskorak k masovnom tržištu prijenosnih računala, tržišni pravac B2C u ICT industriji, lako je zapalio i globalno rasplamsao inženjersku, projektantsku i marketinšku kreativnost industrije. Jer, tržište je prihvatilo T1100 upravo zbog prenosivosti, i samo tijekom prve godine prodano je 10.000 računala – uglavnom u Europi.

Već 1986, Toshiba je predstavila T3100, s ugrađenim tvrdim diskom, prvim na svijetu u prijenosnim računalima, kao i procesor sa snažnim performansama koji je prethodno korišten samo stolnim računalima. Na temelju ovih postignuća, Toshiba je nastavila širiti svoj portfelj prijenosnih računala i započela s prodajom u SAD i Japanu. Toshibina prijenosna računala, uključujući i slavni prvijenac, model T1100, nastavila su širiti tržište računala, potičući razvoj industrije komponenata za prijenosne uređaje i opremu, sa značajnim doprinosom razvoju informacijskog društva .

Svjedočimo tome i danas. Jer, čak i povremena velika dostignuća ultraprijenosnih računalnih uređaja poput netbooka, tablet računala ili phableta, i dalje otkrivaju neke iste, a još tada postavljene suštinske vrijednosti koje je u svijet mobilnih tehnologija uvelo – prijenosno računalo.

Prvi među prvima

Toshiba je započela razvoj svog IBM PC-kompatibilnog prijenosnog računala 1984. godine, dok je IBM PC već bio prihvaćen standard kod stolnih računala.

Predstavljen u Europi 1985, model T1100 je trenutno izazvao pažnju i podigao tržište prijenosnih računala. T1100 je nudio kvalitetan LCD ekran i bio opremljen 3,5-inčnim floppy disk pogonom koji je utjecao na ukupne manje dimenzije računala. Uz novi softver za kontrolu potrošnje energije, baterija je mogla potrajati skoro osam sati. Sa svim tim karakteristikama T1100 je imao masu od svega 4,1 kg.


Izvor: poslovni.hr

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.