Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Uspješno održan Treći festival žganaca u Gredi Sunjskoj

U sklopu Festivala žganaca i ove su godine iskušani brojni zanimljivi recepti.

U sklopu Festivala žganaca i ove su godine iskušani brojni zanimljivi recepti.

Treći hrvatski festival žganaca u Gredi Sunjskoj uspješno je održan 11. travnja. Na revijalnom natjecanju brojnih novinarskih ekipa u pripremi žganaca na tradicijski način uz pomoć lokalne domaćice/domaćina, festival žganaca je godine ponudio bogat kulturno-umjetnički, glazbeni i gastroprogram (žganci s tridesetak vrsta priloga, domaći suhomesnati proizvodi, slastice sunjskog kraja). Novinari i posjetitelji i ove godine mogli su razgledati razgledati autohtone posavske čardake, provozati se posavskom kočijom, vidjeti slapove rijeke Sunje i jedinstvena posavskoga konja. Prisutne je u ime glavnog organizatora KUD-a „Seljačka sloga“ iz Grede Sunjske pozdravio predsjednik KUD-a Zvonko Dumbović, a programu su prisustvovali i načelnik Općine Sunja Grga Dragičević, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sunja Dalibor Medved, dožupanica SMŽ-a Anite Sinjeri Ibrišević, brojne udruge, pojedinci i posjetitelji koji su uveličali program.

Novost ovogodišnjeg izdanja je u tome što su se uz domaće kuharice i kulturno-umjetnička društva predstavili i entuzijasti iz Hrvatskog Zagorja i iz Sela kraj Siska. Tako je uz organizatora – KUD- „Seljačka sloga“ iz Grede Sunjske – i uz KUD- „Sunjanka“ iz Sunje, pjesme i plesove svoga kraja predstavio i KUD „Radost“ iz Sela i „Kupljenovo“ iz Kupljenova. Održana je i stručna tribina Lokalne akcijska grupa Une i LEADER programa za koju je najzaslužnija predsjednica udruge i načelnica susjedne Općine Majur Klementina Karanović koja je predstavila i mogućnosti koje nude europski fondovi. Kazala je također da je Općina Majur nedavno započela s provedbom projekta „Žene traže novu šansu“ koji je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je 20 mjeseci, do 27. listopada 2016. godine, a vrijednost 108.246,62 EUR. U sklopu projekta 50 žena besplatno će imati priliku završiti edukaciju za ekološku poljoprivredu, kulinarstvo, izradu suvenira i osnivanje i vođenje zadruge.

U sklopu Festivala žganaca i ove su godine iskušani brojni zanimljivi recepti. Posjetitelji su tako uz tradicionalne žgance s kiselim zeljem, vrhnjem, špekom mogli kušati i žgance sa suhim šaranom, hladnim grahom, vrganjima te brojne druge kombinacije, a program je trajao dugo u noć, za što se pobrinuo bend Nove dimenzije.

Glavni organizator Trećeg festivala žganaca je KUD „Seljačka sloga“ iz Grede Sunjske, a suorganizatori su: Turistička udruga Sunja i Lag – UNA. Sponzori su Croatia osiguranje i Centar za vozila Hrvatske, a pokrovitelji Općina Sunja i Sisačko-moslavačka županija. Medijski pokrovitelji su Večernji list, tportal, MrežaTV, Novi sisački tjednik, sisak.info, Radio Quirinus, Radio Banovina, Radio Sisak – Totalni FM, Radio Moslavina, Radiopostaja Novska, selo.hr i Ogranka HND-a u SMŽ.

__________________________________________________________

KUD Sunjaka-snimio Josip Hren

Zvonko  Dumbović, predsjednik KUD-a „Seljačka sloga Greda Sunjska“

Dolazak gostiju iz cijele Republike Hrvatske na Festival žganaca u Gredu Sunjsku za Općinu Sunja znači mnogo. Ova žgancijada važna je za promociju ovoga posavskog sela i cijele Općine Sunja. Iza nas je treća žgancijada, a vjerujem da će četvrta i svaka iduća biti bolja od prethodne.

Višnja Džakula, predsjednica Turističke udruge Sunja

U četiri godine djelovanja Turistička udruga Sunja pokrenula je niz projekata raspoređenih kroz cijelu godinu. Među prvima je bio Festival žganaca u Gredi Sunjskoj, potom prvosvibanjska biciklijada ulicama Sunje, prošle godine pokrenuta je ribička fišijada u Crkvenom Boku, a tu je i tradicionalni sajam zadrugarstva, obrta i turizma koji se održava sredinom srpnja uz Dane Općine Sunja i uz državnu konjogojsku izložbu. Krajem godine održava se manifestacija „Dani Svena Laste – sjećanje na branitelje Sunje“. Kroz sve te manifestacije nastojali smo pokazati potencijale koje Sunja ima ne bi li pokrenuli turizam kao važnu djelatnost koja je u Sunji još nedovoljno razvijena. 10. travnja u Sunji je osnovano i Društvo hrvatsko-norveškog prijateljstva, a na otvaranju je bio i veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Henrik Ofstad. Vjerujemo da će i ta suradnja pokrenuti neke nove procese u našoj općini.

Anita Sinjeri Ibrišević, dožupanica SMŽ

Sisačko- moslavačka županija manifestacije poput Festivala žganaca u Gredi Sunjskoj smatra iznimno važnima zato što one djeluju u svrhu očuvanja tradicije, baštine, kulture i narodnih običaja. Ovdje smo imali priliku vidjeti smotru folklora i upoznati se s narodnim nošnjama ovoga kraja koje su posebne i autentične. Posebno mi je drago da ljudi koji su sudjelovali u organizaciji ovog događaja čuvaju ono što je važno svim narodima: njihova prošlost i tradicija, jer bez čuvanja prošlosti nema budućnosti. Iz tih razloga zahvaljujem svim organizatorima i sponzorima i zato će SMŽ i dalje sudjelovati kao supokrovitelj ovakvih manifestacija.

Klementina Karanović, predsjednica Lokalne akcijske grupe Una i načelnica Općine Majur

LAG Una obuhvaća četiri općine i grad Hrvatsku Kostajnicu, među njima i Općinu Sunju u kojoj je i Greda Sunjska. Prepoznali smo radi KUD-a „Seljačka sloga“ Greda Sunjska i ovaj njihov projekt žgancijade i odlučili im pomoći s obzirom da smo korisnici europskih sredstava kroz IPARD programa kroz mjeru 202, namijenjen poticanju ruralnog razvoja. Suorganizirali smo ovu žgancijadu na način da smo organizirali tribinu „Žganci, potencijal i pokretač ruralnog razvoja“. Danas smo kroz predstavljanje samog LAG-a predstavili i mogućnosti koje nude europski fondovi. Predstavili su se i poljoprivrednici proizvode nešto drukčije. Smatramo da upravo žganci u budućnosti mogli biti to nešto po čemu bi ovaj kraj mogao biti prepoznatljiv.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.