Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Veća količina odbačenih minsko-eksplozivnih sredstava pronađena u šumi u Baćinu

Policijska uprava sisačko-moslavačka na redovnoj je tjednoj konferenciji za novinare u utorak, 21. travnja 2015.  izvijestila o pronalasku veće količine odbačenih minsko-eksplozivnih sredstava, pronađenih u šumi, stotinjak metara od glavne ceste na području Baćina.

Policijska službenica za odnose s javnošću Iva Dvorski rekla je kako je u petak, 17. travnja, mještanin u šumi pronašao plastične vreće u kojima su se nalazila neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva. Na teren su po dojavi izišli policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave sisačko-moslavačke.Na mjestu pronalaska, utvrdili  su da se radi o 5 tenkovskih mina, 12 rasprskavajućih mina, 1,5 kilogramu plastičnog eksploziva, 3,1 kilogramu vojnog eksploziva TNT-a, 7 tromblonskih mina, 25 ručnih bombi, 300 komada rasprskavajućeg streljiva i deset spremnika za automatsku pušku. Pronađena minsko-eksplozivna sredstva su uklonjena s mjesta pronalaska, osim jedne tromblonske mine i 11 upaljača ručnih bombi, koji su uništeni odmah na mjestu pronalaska, jer je zbog lošeg stanja u kojem su bili, odnosno oksidacije, postojala opasnost od eksplozije prilikom transporta.

100_2307

Da ne ostavljaju minsko – eksplozivna sredstva u prirodi, na građane je danas apelirao i Dražen Mičak, vođa grupe za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave sisačko-moslavačke.Podsjetio je da je još uvijek u tijeku kampanja „Manje oružja – manje tragedija“ u sklopu koje građani dragovoljno, bez ikakvih sankcija mogu predati oružje, streljivo i minsko –eksplozivna sredstva.

Inače, među minsko – eksplozivnim sredstvima pronađenim u šumi u Baćinu, nalazi se i protutenkovska mina M76, rumunjske proizvodnje koja sadrži 9,5 kilograma eksploziva.Djelatnici protueksplozijske zaštite naše Policijske uprave do sada se nisu susretali s takvom vrstom mina.Mičak kaže kako su prateći literaturu saznali da su takve mine korištene 90-ih, tijekom rata u BiH.Pronađena minsko – eksplozivna sredstva – ukupno oko 50 kilograma – bit će uništena sutra na Vojnom poligonu u Slunju.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.