Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

“Za spas industrije i radnih mjesta” 1.svibnja u Sisku

Predstavnici pet sindikalnih središnjica : Nezavisnog hrvatskog sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge radničkih sindikata,Udruge radničkih sindikata Hrvatske, te sindikata EKN, INAŠ i SING danas su u Sisku zajedno najavili provjedni skup „Za spas industrije i radnih mjesta“ koji će 1. svibnja, na Međunarodni praznik rada biti održan u Sisku.

 

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske najavio je kako će okupljanje 1. svibnja biti od 9 do 10 sati na Gradskoj tržnici Kontroba.Između 10 i 10.20 sati forimirat će se prosvjedna povorka koja će se ulicama Siska zaputiti do prostora ispred Velikog Kaptola gdje će biti održan središnji skup.

 

Planirano je, kaže Novosel, da u Sisak, iz sindiklanih podružnica s područja Zagreba i okolnih županija dođe u Sisak 1500 članova sindikata.Pozvao je građane da im se pridruže i zajedno sa sindikatima pošalju poruku cijeloj Hrvatskoj „za spas industrije i radnih mjesta“.

 

Novosel je podsjetio na obilježavanje 1. svibnja i prosvjedne skupove proteklih nekoliko godina u Zagrebu, kada su Vladi poslani „žuti“ i „crveni“ kartoni zbog neispunjavanja predizbornih obećanja.Ove godine, je kaže, poruka i sadašnjoj i budućim vladama da trebaju spasiti ovo malo industrije koja je ostala. Čelnici sindikalnih središnjica više su puta danas istaknuli kako Sisak nije izabran slučajno za ovogodišnji prvosvibanjski prosvjed. Izabran je, kažu, kao povijesni simbol otpora, ali i simbol nekada razvijene industrije koja je uništena.

 

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata kaže kako je situacija u Hrvatskoj takva da je umjesto Siska za prosvjedni skup mogao biti izabran bilo koji grad u Hrvatskoj.Dok raste broj nezaposlenih i blokiranih, političari se spremaju za izbore, kaže on.

„Ljudi koji su na minimalnoj plaći negdje je oko 80 tisuća.Četrdesetak tisuća je onih koji rade i ne primaju plaću.Prosječna plaća u Hrvatskoj nije dovoljna da bi se od nje moglo živjeti.Prosječna mirovina isto tako.I to je onda više nego dovoljan razlog da se na 1. svibnja, tradicionalno na 1. svibnja na to upozori“, rekao je Sever.

 

„Željeli bismo slaviti rad, ali nažalost imamo sve manje radnika koji ga mogu slaviti, jer ne rade.A tko će spasiti Hrvatsku ako ne radnici?Tko će to stvarati dodane vrijednosti“, rekao je Sever, upozorivši na sve veći broj radno sposobnih i visoko obrazovanih koji se iz Hrvatske iseljavaju.

 

„Hrvatska se pretvara u zemlju sve starijih,sve bolesnijih i sve besperspektivnijih ljudi.U zemlju u kojoj se građani više ni ne vide u nekakvoj budućnosti.U kojoj se boje mirovine, u kojoj se boje starosti, u kojoj se boje bolesti, u kojoj se boje svakodnevice i sutrašnjice, jer im sutrašnjica ispada redovito gorom nego što im je današnjica i u tim uvjetima mi obilježavamo ove godine 1.svibnja.Neka Sisak bude snažna poruka vladajućima da su „zaribali“ sve što su mogli, a onima koji dolaze poslije njih da se , ako misle nastaviti srozavati Hrvatsku, ne primaju posla“, poručio je Sever.

 

Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske između ostalog je upozorio kako rat nije uspio uništiti gospodarstvo Siska, ali politika je – svojim odlukama, svojim neznanjem i svojim pogodovanjem pojedincima, svojim sponzorima.

„Želimo upozoriti da je previše onih koji su ostali bez posla, ne zbog toga što nisu znali raditi, ne zbog toga što nisu dobro proizvodili, već zbog toga što to nekom nije odgovaralo.Od uvoznih lobija pa do novopečenih poslodavaca koji su dobili gospodarstvo i uništili ga, a istodobno oni sami nisu propali.Njima je ostala dobra zaleđina i oni mogu uživat do kraka života bez da moraju raditi“, rekao je Jakuš.

 

 

Ispred Hrvatske udruge radničkih sindikata, izvršni sindikalni povjerenik Inaša, Predrag Sekulić istaknuo je kao se prosvjedom 1.svibnja daje značaj preostaloj industriji, ali i radnicima, radništvu i sindikalnoj borbi.

 

„Današnja definicija radnika, nažalost, po mnogim poslodvacima bi trebala biti osoba spremna raditi deset sati za dvije i pol do tri tisuće kuna.Ne govoriti, ne razmišljati i biti uvijek na raspolaganju poslodavcu“, kaže Sekulić.

 

Što se sisačke Rafinerije tiče, rekao je kako MOL vrši genocidom nad Inom, dok ova Vlada , kao i one prije nje šute i sve to promatraju.Pozvao je Vladu da preuzme upravljačka prava nad Inom, a premijera, predsjednicu Republike i sve političke opcije pozvao da se aktivno uključe u borbu za opstanak Ine.

 

„Treba imati hrabrosti lupiti šakom o stol i reći „to je moja zemlja i moram štititi njezine nacionalne interese“.Vremena je malo i Ini gori pod nogama.Zato poručujem svim odgovornima – glave u hrpu, pokažite svoju hrabrost i svoje domoljublje“, poručio je Sekulić.

 

Podršku prvosvibanjskom prosvjedu na današnjoj konferenciji u Sisku dali su i Zvonimir Mikloš, tajnik Podružnice sindikata EKN-a u sisačkoj Rafineriji i Zdravko Dužić, povjerenik SING-a za Sisak.

 

Sve građane – radnike, nezaposlene, blokirane, umirovljene….sindikalni čelnici pozvali su da se priključe prosvjednom obilježavanju Međunarodnog praznika rada u Sisku 1. svibnja.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.