Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Zdenko Vahovec: „Nikad nisam naložio nenamjensko trošenje sredstava“

„Nikada nikome nisam naložio nenamjensko trošenje sredstava“, ustvrdio je bivši dožupan i bivši obnašatelj dužnosti župana, a danas županijski vijećnik i predsjednik Županijskog vijeća SDP-a, Zdenko Vahovec na konferenciji za novinare koju je danas u Sisku održao na temu „Gdje je istina oko izgradnje škole Popovača?“. Konferenciju je održao dan nakon što je župan Ivo Žinić najavio kako će protiv njega podići kaznenu prijavu zbog nenamjenskog trošenja sredstava za izgradnju spomenute škole.

„Ovo stvarno više nema smisla.To više nije politika kako sam je ja poimao da u duhu rasprave o projektima,o idejama,o različitim vizijama pronalazimo određena rješenja koja bi prije svega bila u interesu i za dobrobit zajednice u kojoj svatko od nas živi. Nažalost ovo je već dobro poznata retorika HDZ-a, bacanje prašine u oči, vraćanje u neka prošla vremena i to uvijek rade kada osjete nemoć zbog nedostatka ideja i vizija za razvoj, za rad, za boljitak ove naše županije u što se u zadnje vrijeme tako velikodušno zaklinju“, rekao je Vahovec.

„Tko je prvi postavio pitanje o tijeku radova na izgradnji osnovne škole u Popovači i o trošenju sredstava? Poznato vam je da sam to još u veljači učinio ja.Možemo se upitati zašto? Zar bih postavio takvo pitanje a da sam u svemu tome osjećao bilo kakvu osobnu odgovornost?“, pita on.

„Dok sam obnašao dužnost župana izričito sam tražio od svih zaposlenika Županije, a sve u duhu odgovornosti, domaćinskog ponašanja, da se ponašaju sukladno zakonskim propisima i preuzimaju obveze i odgovornosti sukladno Zakonu o državnim službenicima“, kaže.

„Ja sigurno nisam naložio razročenje kreditnih sredstava da bi se nenamjenski trošila, nego za plaćanje izvršenih građevinskih situacija na izgradnji osnovne škole u Popovači.U interesu utvrđivanja odgovornosti  i odgovornih, volio bih da mi odgovorna osoba u Upravnom odjelu za proračun i financije, koja se između ostalog brine za zakonito i pravovremeno izvršavanje poslova, sukladno obvezama i odgovornostima državnih službenika i obavezna je postupati na temelju zakona i drugih propisa donesenih na temelju zakona, objasni tko je i kada te za koju namjenu naložio nenamjensko trošenje sredstava.Ja sigurno nisam“, kategoričan je Vahovec.

„Nikada ne bih naredio nenamjensko trošenje sredstava, jer za to nije bilo potrebe, barem prema informacijama koje sam dobivao od odgovorne osobe u Upravnom odjelu za proračun i financije na sjednicama kolegija pročelnika i drugim službenim razgovorima. Uvijek je isticano da je Proračun Sisačko-moslavačke županije likvidan i da se puni u otežanim uvjetima shodno gospodarskoj situaciji u kojoj se nalazi ova Županija i čitava Republika Hrvatska“, dodao je Vahovec .

„Može mi se“, kaže on, „postaviti pitanje je li mi nešto dok sam obnašao dužnost župana izmaklo kontroli? Navodno su sredstva razročena 24. listopada prošle godine, a drugi krug izbora za župana bio je 26. listopada i od tada više nisam bio u mogućnosti poduzeti bilo kakve aktivnosti u smislu kontrole i poduzimanja odgovornosti ili uopće uvida u to gdje su eventualno sredstva potrošena. Birači su, na kraju krajeva, tako odlučili, ali da sam bio u mogućnosti ostati tamo, zasigurno bih „potegnuo” pitanje odgovornosti i  vjerujem da ne bi došlo do nenamjenskog trošenja tih sredstava.”

U interesu utvrđivanja pravih činjenica, apelirao je na župana da zatraži proračunski nadzor Ministarstva financija kako bi se već jednom utvrdilo kako su se trošila proračunska sredstva, ali do kraja proračunske 2014. godine.

Na pitanje kako komentira županovu najavu podnošenja kaznene prijave protiv njega, Vhovec kaže kako se čudi županovim paušalnim ocjenama izvađenim iz konteksta, bez pravih činjenica.Uvjeren je da će proračunski nadzor utvrditi tko je, kada i zašto naložio da se potroše strogo namjenska sredstva.Ako se priča nastavi u dosadašnjem smjeru, kaže, zatražit će satisfakciju i zaštitu svog ugleda putem suda. Tvrdi da kao odgovorna osoba, na račun Županije, odnosno županijske kartice nije popio nijednu kavu, pa ga, kaže, tim više vrijeđaju paušalne ocjene na njegov račun.

Između ostalog,osvrnuo se i na dvostruke naknade koje su primali predsjednik i dopresjednici Županijske skupštine.Smatra kako HDZ informacijama „izvađenim“ iz konteksta pokušava diskreditirati vijećnike pozicije u Županijskoj skupštini u kojoj nema većinu.Podsjeća kako su odluke iz 2005. i 2011. godine koje su omogućile takve dvostruke naknade prošle nadzor Ureda državne uprave isto kao što su i financijska izvješća prošla nadzor i kontrolu te njima nije utvrđena nikakva nezakonitost ili nepravilnost.

„Možemo doduše govoriti o moralnosti ovakve odluke,ali ako idemo tom retorikom, možemo postaviti i pitanje je li moralno da župan ovu siromašnu županiju godišnje košta više od 360 tisuća kuna, a dožupan oko 300 tisuća?“, pita Vahovec.

„Duboko sam uvjeren da i župan i dožupan zavrijeđuju svoje plaće, ali isto tako ne može se reći da predsjednik i potpredsjednici Županijske skupštine svoju plaću nisu zavrijedili“, kaže on.

Na kraju, izrazivši nadu kako će nadzor utvrditi činjenično stanje vezano uz nenamjensko trošenje sredstava za izgradnju škole u Popovači, Vahovec je komentirao kako mu se čini da je cijela ova priča pokrenuta u svrhu predstojećih parlamentarnih izbora te uoči skorašnjih unutarstranačkih izbora u SDP-u.

Ipak, uz sve rečeno,pitanje tko je razročio novac i na što je potrošeno 7,5 milijuna kuna predviđeno za gradnju škole u Popovači, ni na ovoj konferenciji nije dobilo jasan odgovor.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.