Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Župan posjetio Veliku Ludinu

Župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Marin Piletić posjetili su danas Općinu Velika Ludina.S načelnikom Draženom Pavlovićem razgovarali su o prednostima, ali i problemima ove općine.

Pavlović je istaknuo kako je Velika Ludina voćarska općina.

„Na području Velike Ludine zasađeno je između 250 i 300 hektara voćnjaka.Po tome, mislim da smo najvoćarskiji kraj u Hrvatskoj, jer je ovdje na malom prostoru koncentrirana najveća proizvodnja jabuka, a u novije vrijeme i jagoda.Imamo i tri velike hladnjače za skladištenje voća.Nadamo se da će se to razvijati i dalje. Od velike koristi za daljnji razvoj voćarstva bit će i pilot projekt navodnjavanja koji postoji u Županiji.Bez problema, ovdje bi se moglo posaditi još 300 do 400 hektara jabuka.Ima dovoljno zemljišta.Potrebni su samo zakoni koji će nam omogućiti da se to zemljište ili da u dugoročni zakup ili da se proda“, kaže načelnik Velike Ludine.

Kao uspješan primjer proizvodnje voća, s mladim nasadima voćnjaka i hladnjačom za skladištenje te pogonom za sortiranje, župan i suradnici posjetili su tvrtku Fragaria u Katoličkom Selišću.S radom tvrtke upoznao ih je njezin vlasnik Tihomir Peraić.

P1050280

„Imamo 36 stalno zaposlenih te 20 do 30 sezonskih radnika.Mjesečno u prosjeku kod nas radi 60 do 70 ljudi.Obrađujemo stotinjak hektara jabuka i 10 hektara plasteničkih jagoda.Imamo i sustav otkupa u koji su uključeni gotovo svi proizvođači s područja općine Velika Ludina.

Iz pogona u Katoličkom Selišću godišnje izlazi desetak tisuća tona jabuka i 300 do 400 tona jagoda.Značajan dio jagoda se izvozi,uglavnom u Njemačku, Švedsku i Dansku.Jabuke manje, jer ih nema dovoljno nego za potrebe hrvatskog tržišta“, kaže Peraić. Dodaje kako se u posljednje vrijeme sve više dižu novi, moderniji nasadi jagoda, s mrežama za zaštitu od tuče i navodnjavanjem.Napominje međutim, kako im fali vode, pa bi, kaže, volio da projekt navodnjavanja bude što prije završen.

P1050274P1050275

 

Župan Ivo Žinić najavio je potporu Županije u tom smislu.

„Županija zajedno s Hrvatskim vodama radi na idejnom projektu koji bi trebao biti gotov do kraja ove godine.Radi se o navodnjavanju oko 480 hektara poljoprivrednih površina, prvenstveno onih zasađenih voćem.To će itekako pomoći da se ova proizvodnja proširi.“

Župan i načelnik Velike Ludine tijekom današnjeg susreta razgovarali su i o neiskorištenom državnom zemljištu koje bi trebalo staviti u funkciju podizanja novih nasada, ali i drugim temama – od razvoja poljoprivrede i turizma pa do Podzemnog skladišta plina Okoli.Naime, načelnik Pavlović upozorava kako nisu zadovoljni iznosom naknade koji Općina dobiva za skladištenje plina.Župan Žinić je poručio kako će prema Vladi RH i resornom Ministarstvu uputiti zahtjev za rješavanje tog problema.

Jedna od tema današnjeg susreta sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića i načelnika Općine Velika Ludina Dražena Pavlovića bila je i obnova crkve svetog Mihaela Arkanđela koju je župan obišao po dolasku u  Veliku Ludinu.

P1050267

„Sanacija crkve traje već petnaest godina“, rekao je načelnik Pavlović.

„Prije petnaest godina Općina je uložila sredstva u uređenje vanjske fasade, no ona je sada već dosta oronula, pa će je trebati ponovno urediti.Napravljena je i drenaža oko crkve, kako bi se smanjila vlaga.Sada su u tijeku radovi na uređenju unutrašnjosti.Dio radova je već napravljen.Finanancirali su ih Ministarstvo kulture, a i Općina i sama Župa.No, kada se krenulo u uređenje nižih nivoa crkve ponovno se pojavio problem vlage koji se sada pokušava riješiti podizanjem podnih ploča, injektiranjem te uvođenjem podnog grijanja.Prema procjenama Ministarstva kulture u posljednjih je nekoliko godina u obnovu ove crkve uloženo oko 6 milijuna. U ovoj i sljedećoj godini trebali bi biti izvedeni radovi u vrijednosti od oko milijun i pol kuna“, ispričao je načelnik Pavlović dodajući kako jednim dijelom u financiranju pomaže Općina, dio financira sama Župa, a nadaju se, kaže načelnik i pomoći Županije.Dodaje kako bi, bude li sredstava, ova prekrasna barokna crkva iz 18.stoljeća u punom sjaju mogla ponovno zasjati za tri do četiri godine.

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.