Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Nezadovoljni izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu bile su tema današnjeg sastanka koji je u sjedištu Županije u Sisku okupio predstavnike naše Županije,  Hrvatske poljoprivredne komore, te općina i gradova s područja naše županije.

Predstavnik Hrvatske poljoprivredne komore Mijo Latin objasnio je kako je povod ovom radnom sastanku problem zajedničkih pašnjaka u funkciji stočarske proizvodnje koji domaće poljoprivrednike prati već dugi niz godina .

„Prekjučer su u Narodnim novinama objavljene Izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu.Od jučer su te izmjene i dopune na snazi.Njima se putem privremenog korištenja regulira korištenje pašnjačkih površina.To je za našu županiju vrlo važno, jer smo mi tradicionalno poznati po takvom načinu držanja stoke i spadamo u sam vrh u Republici Hrvatskoj po toj vrsti proizvodnje“, kaže Latin.

„Nažalost u Republici Hrvatskoj broj stoke nikad nije bio manji nego što je danas.Danas imamo oko 160 tisuća grla krava.U tome nas je čak i Slovenija „prešišala“ za 7 tisuća grla.Da bi se moglo planirati razvoj, sigurno je bitno riješiti pašnjačke površine, jer su se one do sada koristile bez ikakvih ugovora i nije se mogla za tu proizvodnju koristiti državna potpora“.

Rješenjem koje je o korištenju pašnjačkih površina navedeno u Zakonu, međutim, nisu zadovoljni jer je predlagatelj Zakona – Ministarstvo poljoprivrede, u zakonsku regulativu stavilo da se dosadašnji posjed dokazuje putem potvrda jedinica lokalne samouprave.

“Kako je kod nas uobičajeno, lokalne jedinice o tome nitko nije pitao niti ih kontaktirao.Da bi stočar mogao popuniti zahtjev za privremeno korištenje pašnjaka mora to potkrijepiti potvrdom lokalne jedinice o dosadašnjem korištenju“, objasnio je Latin.

Lokalnim jedinicama je iz Ministarstva poljoprivrede proslijeđen unificirani obrazac potvrde.

„Zaključili smo kako taj obrazac potvrde nije dobar i da se mora ispraviti“, kaže Latin, „ jer bi u biti ispalo da lokalna jedinica koja do sad nije imala obvezu voditi evidenciju onih koji su koristili pašnjake, treba potvrđivati nešto za što ni sama ne zna je li je tako ili nije“.

Na današnjem radnom sastaknu u Županiji, dogovoreno je stoga da će Ministarstvu poljoprivrede već u ponedjeljak uputiti dopis kojim će zatražiti da se spomenuta potvrda preformulira.

U ime predstavnika općina i gradova, Damir Petravić, zamjenik kutinskog gradonačelnika, ocijenio je kako je pristup Ministarstva ovom problemu neozbiljan.

„Ako netko ima nadzor nad pašnjačkim površinama koje nisu pod nadzorom jedinica  lokalne samouprave, a od njih traži da izdaju potvrde o česticama koje se koriste kao pašnjaci – za treću osobu, onda ne možemo prihvatiti takav pristup.Zato ćemo tražiti izmjenu ovih potvrda“, kaže Petravić.

Nezadovoljni su, dodaje, i vremenskim rokom koji je pred njih stavljen.

„Jedan vrlo ozbiljan problem pokušava se riješiti u mjesec dana, a da nemamo nikakav pisani trag o konkretnom roku i ne znamo više je li to 15. svibnja ili 15.lipnja“.

Župan Ivo Žinić podržao je inicijativu, istaknuvši kako je ovaj problem važan za našu županiju i njezine jedinice lokalne samouprave koje na svojim područjima imaju pašnjačke površine.

Predložio je i da se već sljedeći tjedan organizira novi sastanak na koji bi se pozvali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.