Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Treći tjedan sigurnosti u cestovnom prometu

Treći međunarodni tjedan sigurnosti cestovnog prometa ove se godine od 4.do 10 svibnja u svijetu obilježava uz poruku „Čuvajmo dječje živote!“

Tim povodom danas je u sjedištu Županije u Sisku održana kofrenecija za novinare  na kojoj su uz župana Ivu Žinića i njegovu zamjenicu Anitu Sinjeri Ibrišević o sigurnosti djece u prometu govorili i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije dr. Inoslav Brkić,dr.Ivana Brkić Biloš, povjerenica Svjetske zdravstvene organizacije za epidemiologiju ozljeda, načelnik PU Sisačko-moslavačke Marko Rašić i tajnik Auto kluba Sisak Antun Lohert.

Povjerenica Svjetske zdravstvene organizacije za epidemiologiju ozljeda, dr. Ivana Brkić Biloš podsjetila je kako se Tjedan sigurnosti u cestovnom prometu, na inicijativu Opće skupštine UN-a obilježava u cijelom svijetu u koordinaciji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

“Nalazimo se“, podsjetila je ona, „u desetljeću u kojem se do 2020. provodi Svjetska akcija za sigurnost u cestovnom prometu kojom se za 50 % želi smanjiti broj smrtnih stradavanja u prometu.Naime, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu godišnje, od posljedica prometnih nesreća smrtno strada 1.240.000 ljudi.Također, prema podacima ove organizacije, u svijetu godišnje u prometu strada 190.000 djece, odnosno 500 djece dnevno.Najviše ih – više od 90%, strada u zemljama slabije i srednje gospodarske razvijenosti.

Gdje je u svemu tome Hrvatska?

„U Hrvatskoj se od 1994. kontinuirano provodi Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa“, podsjeća Brkić Biloš.

“Kad govorimo o djeci kao posebno ranjivoj skupini sudionika u prometu, onda prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova moramo naglasiti činjenicu da je napravljeno puno i da je u posljednjih dvadeset godina smanjena smrtnost za 85%.Prema podacima MUP-a 1995. godine smrtno je stradalo 52-oje djece u dobi od 0 do 13 godina.U 2013.godini smrtno je stradalo osmero djece.Iako bilježimo trend pada smrtnosti djece u prometu, itekako još ima prostora za unaprijeđenje“ upozorila je dr. Brkić Biloš.

Naglašava kako posljednjih godina djeca u Hrvatskoj, u prometu najviše stradavaju kao putnici u vozilu, kao pješaci ili kao vozači bicikala.

„Odgovornost je „, kaže, „na roditeljima i onima koji djecu prevoze te educiraju o sudjelovanju u prometu.Posebno je istaknula zakonsku obvezu prevoženja djece u auto sjedalicama.“Odrasli svojim primjerom, moraju djecu podučiti za sigurno sudjelovanje u prometu“, poručila je Brkić Biloš.

Načelnik Policijske uprave Marko Rašić iznio je statističke podatke za našu županiju te još jednom pozvao sve sudionike u prometu na dodatan oprez.

“U zadnjih sedam godina nismo imali smrtno stradale djece na našim prometnicama.Međutim, bez obzira što se posljednjih godina smanjuje broj smrtno stradale djece u prometu , u 11 % prometnih nesreća, odnosno u svakoj devetoj sudjeluju djeca bilo kao putnici u vozilima, pješaci ili biciklisti.Na našim prometnicama, u zadnje tri godine, u prosjeku šestero djece zadobivalo je teške tjelesne ozljede, a 30-ero lakše”.

Rašić je najavio pojačan nadzor prometa u ovom tjednu, naročito u blizini škola.U suradnji s Auto klubom Sisak provodit će i edukaciju djece u školama.Na aktivnosti koje Auto klub Sisak provodi u prometnoj prevenciji djece, podsjetio je tajnik Auto kluba Sisak Antun Lohert.

Župan Ivo Žinić podržao je sve aktivnosti koje se provode u sklopu Tjedna sigurnosti u cestovnom prometu.

“Veseli me što posljednjih godina nemamo smrtno stradale djece u prometu, ali drugi pokazatelji govore, kaže župan, “da trebamo još puno, puno raditi kako bismo sigurnost naše djece u prometu podigli na jednu višu razinu”.

Župan je upozorio i na neka kritična prometna mjesta – poput dijela ispred škole u Selima ili pak državne prometnice kroz Petrinju gdje se navečer gasi javna rasvjeta.Predložio je da policija pojača nadzor na tim prometnicama kako bi se povećala sigurnost prometa.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.