Čokolada je omiljeni grijeh većine ljudi koji će vrlo rado, makar i kriomice, strpati pokoju kockicu u usta. No, trebamo li pritom imati grižnju savjesti?
Ne baš, pogotovo ako jedete tamnu čokoladu, kažu stručnjaci.
Naime, čokolada je odlična za srce i cirkulaciju, vraća savitljivost arterijama i sprječava lijepljenje bijelih krvnih stanica za njihove stijenke, što je glavni uzrok začepljenja arterija. Uz to, smanjuje i rizik od moždanog udara za nemalih 17 posto.
Tamna čokolada smanjuje loš LDL kolesterol, a povećava razinu dobrog HDL kolesterola, smanjujući na taj način i rizik od srčanih bolesti. Kako je puna minerala, predstavlja odličan izvor cinka, kalija, selena i željeza.
Vjerovali ili ne, ali tamna čokolada pomaže pri mršavljenju – 20 minuta prije obroka stavite na jezik kockicu čokolade i pustite je da se otopi. Mozak će početi primati signale sitosti prije nego što se uspijete natrpati hranom.
I da, čokolada je dobra za kožu, štoviše odlična – flavonoidi štite kožu od oštećenja sunčevim zrakama.
Sve u svemu, ako jedete čokoladu sa 70 posto kakaa – jedite je slobodno.
You must be logged in to post a comment Login