Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Župan posjetio Općinu Jasenovac

Župan Ivo Žinić, sa suradnicima je danas posjetio Općinu Jasenovac. Zajedno s načelnicom Općine Marijom Mačković i njezinim suradnicima obišao je Trebež, Područnu školu Puska i naselje Višnjicu.U prostoru Općine Jasenovac održan je potom radni sastanak na kojem je načelnica Općine upoznala župana s problemima i potrebama stanovnika ovog kraja.

„Razgovarali smo danas prvenstveno o prometnoj infrastrukturi i to sanaciji županijskih cesta.Na području Jasenovca imamo dvije županijske ceste i jednu lokalnu.Načelno smo dogovorili da će Županija u sanaciji cesta u ovoj godini pomoći u okvirima kojima može.Za sljedeću godinu se za taj dio planiraju izdvojiti veća sredstva“, rekla je načelnica Mačković.

„Također, razgovarali smo i o poljoprivredi, koja je uz turizam najvažnija grana gospodarstva na ovom području.Načelno smo dogovorili da će Županija pomoći u sufinanciranju izmjere poljoprivrednog zemljišta kako bi poljoprivrednici koji sad imaju privremene ugovore mogli dobiti trajne.Naime, sada, u ovakvoj situaciji, nitko se ne želi upuštati u ulaganje kad zna da zemljom ne može dugotrajno raspolagati. Poljoprivreda je trenutno jedan od naših najbitnijih segmenata i poljoprivrednici su prvi kojima u ovom trenutku treba pomoći“, upozorava Mačković.

JASENOVAC 2

Župan Ivo Žinić ističe kako ovo nije njegov prvi posjet Jasenovcu.Prisjetio se kako je ovo područje, još kao kandidat za župana, obišao u nekoliko navrata tijekom prošlogodišnjih poplava i upravo poplave izdvaja kao jedan od najvećih problema ovog kraja.

„Osnovni problem je obrana od poplava.Poljoprivrednici ovdje upravo zbog poplava imaju velike štete.Postojeći sustav obrane nije adekvatan.Tijekom današnjeg obilaska vidio sam kako ljudi mjestimice, još uvijek oko svojih kuća imaju vreće s pijeskom i nasipe.Treba izgraditi kvalitetan sustav obrane od poplava.U planu je izgradnja nasipa u dužini od tri kilometra.Hrvatske vode su to stavile u svoj program i plan.Vjerujem da će bar jedan dio toga biti riješen do kraja ove godine.Ako to uspijemo, smanjit ćemo i štete na poljoprivredi“, kaže župan.

JASENOVAC 3

Najavio je kako će Županija,u suradnji s Općinom, s 33% sufinancirati izmjeru poljoprivrednog zemljišta, dok će 33% sufinancirati Državna geodetska uprava.

Što se tiče prometne infrastrukture – Žinić kaže: „Puno je želja, a sredstava nema dovoljno“.

„Ono što Županija i Županijska uprava za ceste u ovom trenutku mogu je pokrpati određene dionice, sanirati najkritičnija mjesta poput onih na kojima je došlo do odrona i gdje je prošle godine zbog probijanja nasipa dio ceste bio „odnesen“.Zbog toga sada imamo zaobilazan promet za kamione, što je gotovo 100 kilometara dulji put i zbog čega gospodarstvo trpi.Nećemo to dopustiti i pokušat ćemo što je moguće prije to riješiti.No nekih drugih,značajnijih zahvata na prometnicama ove godine neće biti“, rekao je župan.

Ipak za sljedeću godinu najavio je izdvajanje oko milijun kuna iz izvanrednog održavanja kako  bi se riješio dio prometnica na jasenovačkom području.

Žinić  je danas u Jasenovcu najavio i financijsku  pomoć Županije u izgradnji mrtvačnice u Višnjici. Obećao je i pomoć pri izmjeni, po zdravlje opasnog, salonitnog krova Područne škole Puska što će prijaviti na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Želimo pomoći ovom području jer Jasenovac je pogranično područje i nama je bitno da ljude tu zadržimo“, poručio je župan.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.