Probajte u mesnicama nabaviti sirovu, bijelu svinjsku slaninu, po mogućnosti s leđnog dijela jer ima najmanje mesa.
Dobrim oštim nožem odstranite sloj kože.
Narežite slaninu na kockice oko 2 do 3 cm.
Gledajte da kockice budu iste veličine, da budu u isto vrijeme gotove.
Stavite slaninu u veliki lonac, na srednje jaku vatru.
Kad slanina počne otpuštati mast, počnite miješati kuhačom..
Čvarci će cvrčati i plivati u masti, mješajte ih skroz dok se ne zarumene.
Kad se mast izbistri odmah vadite čvarke i ocijedite ih. To je najosjetljiviji trenutak i trebate paziti da ne bi počeli čvarci goriti.
Čvarke možete još malo potisnuti pomoću pasirke za krumpir, da budu hrskaviji.
Za 1 kg čvaraka potrebno vam je oko 5 kg sirove slanine, s tim da ćete dobiti oko 3 litre prave domaće masti.
Čvarke prije jela malo posolite.
You must be logged in to post a comment Login