Cimet je jedan od najstarijih začina koje poznajemo, a potječe s Istoka. Najviše ga proizvodi Indonezija, a razlikujemo cejlonski cimet i kasija cimet, koji potječe s Burme.
Cejlonski cimet koji se prodaje u obliku štapića ima nježniju i pikantniju aromu, a kasija cimet najčešće nalazimo mljevenog.
Cimet je vrlo zdrav protiv upala i infekcija, a čuva i srce. Posebno je korisna mješavina meda i cimeta jer liječi mnoge bolesti. Med i cimet imaju ljekovita svojstva i zajedno daju super ukusan zalogaj koji nam čuva zdravlje.
KOLAČ OD CIMETA
- 8 žlica šećera
- 6 žlica ulja
- 8 žlica hladne vode
- 12 žlica brašna
- 3 žlice pekmeza od kajsija
- 1 prašak za pecivo
- 1 vrećica cimeta
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja veća ili 3 manja
Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka u 2 posude. Bijelanjke utući u čvrst snijeg sa vanil šećerom. u drugoj posudi pomiješati mikserom ostatak smjese. U smjesu lagano dodati snjeg od bjelanjaka – rukom ne mikserom.
Istresti smjesu u kalup ( protvan ) i staviti u hladnu rernu. Peći na 200 stupnjeva cca 20-25 minuta. sijeći na veće kocke
Preljev
pomiješati kakao, šećer i cimet u smijesu ( kao za palačinke primjerice ili po želji ) dodati mileram da smjesa postane kompaktna
staviti veliku žlicu na kocku prije posluživanja. ostatak preljeva držati u frižideru
Kolač se može preliti čokoladom, šlagom, sladoledom, sirupom, šećerom…već prema željama i ukusu
You must be logged in to post a comment Login