- 200 gr badema
- 150 gr šećera
- 2 veća ili 3 manjajaja
- 1naranča (sitno naribana kora)
- 1 žlica kakaa
- Krema (mousse)
- 200 gr bijele čokolade
- 3 žumanjka
- 4 dl slatkog vrhnja
- Za ukrasiti tortu
- 100 gr jagoda
- 100 gr borovnica ili voće po želji
- 50-100 gr bijele čokolade ribane
Za podlogu sameljite bademe ne jako sitno.
Pjenasto izmiksajte jaja i secer,dodajte samljevene bademe,kakao i ribanu koricu naranče.Spatulom sve lagano spojite .
Uzmite pekač promjera 24cm,namažite masnoćom i stavite papir na dno! Ulijte smjesu,lagano poravnajte i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180′.
Pecite oko.25 minut,ovisno od vase pećnice. Provjerite stapićem,ako izlazi suh, biskvit je gotov!
Za kremu otopite bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj.
U manju posudu stavite žumanjke i 1dl slatkog vrhnja(od onih 4 dl odvojite 1 dl).Sjedinite i zakuhajte na laganoj vatri uz stalno mješanje dok se krema ne počne zgušnjavati. Maknite sa vatre nek se malo ohladi i u to dodajte istopljenu čokoladu.Sve dobro sjedinite i ostavite da se ohladi!
Od preostala 3 dl slatkog vrhnja umutite šlag u finu kremu.Umućeno slatko vrhnje sjedinite sa prohlađenom kremom od čokolade.Mješajte lagano dok se sve ne izjednači i dok ne dobijete finu pjenastu,srednje gustu kremu!
Pečeni ohlađeni biskvit postavite na tacnu za posluživanje i stavite obruč od modla oko njega.Na biskvit istresite kremu i lagano je poravnajte.
Sve to ohladite dobro u hladnjaku da se mousse stisne . Pred posluživanje pospite naribanu bijelu čokoladu po površini i poslažite voće u krug,u sredini ostavite da se vidi naribana čokolada!!!
Ova se torta može zamrznuti i poslužiti kao sladoled torta.
You must be logged in to post a comment Login