Na jučerašnjoj 14. Marinbrodskoj kobasijadi najboljom kobasicom proglašena je ona Marice Žinić. Od 43 prijavljena uzorka, zlatnu medalju na najstarijoj kobasijadi u Sisačko-moslavačkoj županiji osvojila je domaća glinska kobasica s prikupljenih 73.10 bodova, 1.5 bod više od drugoplasirane.
Romano Božac, profesor u mirovini sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta koji je već 10 godina predsjednik ocjenjivačkog žirija kaže kako se kvaliteta kobasica iz godine u godinu poboljšava. Ljudi uče, prihvaćaju naše savjete i ove godine sa zadovoljstvom možemo reći da nije bilo niti jedne kobasice ocijenjene kao nevaljale. Prijašnjih godina, pogotovo onih početnih, nije bilo tako:
Kobasica može biti ocijenjena s maksimalno 80 bodova, no takva još nije napravljena:
Tajna dobre kobasice je u detaljima. Jedan gram više ili manje soli, češnjaka ili paprike najčešće odlučuje pobjednika.Ipak, postoje neka osnovna pravila kojih bi se svi majstori kobasičari trebali pridržavati:
Drugoplasirani prema ocjenama ocjenjivačkog suda je Ivo Žinić, Sisačko- moslavački župan i predsjednik Zavičajnog kluba Marinbrod:
Marinbrodska kobasijada pokrenuta je prije 14 godina s jasnim ciljem:
Banska kobasica postat će brend poput slavonskog kulena ili dalmatinskog pršuta, najavio je župan Žinić. Unatoč manjem broju sudionika u odnosu na prošlogodišnju, ovogodišnja Marinbrodska kobasijada daje mu za pravo u jenoj stvari- kvaliteti kobasica. Ona je, kako su istaknuli u žiriju, ove godine doista na najvišem nivou.
You must be logged in to post a comment Login