2 žlice maslaca
1 žlica brašna
3 dl mlijeka
1 dl vode
2 trokutića Zdenka sira specijal
malo soli i papra
peršin
malo muškatnog oraščića
po potrebi slatkog vrhnja
Priprema:
Zagrijte maslac. Na njemu kratko popržite žlicu brašna – NE SMIJE požutiti!. Zalijte mlijekom i pjenjačom miješajte da dobijete glatki umak.
U umak dodajte sir i miješajte na laganoj vatri dok se ne rastopi. Dolijte malo vode. Posolite i popaprite po želji.
Nasjeckajte peršin, pa ga umiješajte u umak, zajedno sa sasvim malo muškatnog oraščića. Ako vam se umak čini prerijedak dodajte mu malo slatkog vrhnja. Zagrijte miješajući do točke vrenja, pa maknite s vatre.
Neka se umak malo ohladi prije služenja, uz obavezno povremeno miješanje. Umak će stajanjem i hlađenjem malo zgusnuti pa budite oprezni s dodavanjem slatkog vrhnja.
You must be logged in to post a comment Login