Sastojci
- Za kvasac:
- 10 g šećera (1 žlica)
- 30 g Pšeničnog glatkog brašna
- 50 ml mlijeka
- 20 g svježeg kvasca
- Za tijesto:
- 500 g Pšeničnog glatkog brašna
- ½ žličice soli
- 2 žumanca
- 1 jaje
- 180-200 ml mlijeka
- 30 g šećera
- 50 g maslaca
- 1 žlica naribane limunove korice
- 1 žlica vrhnja
- 1 žlica ruma
- Za nadjev:
- 500 g oraha
- 200 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 100 g grožđica
- 1-2 žlice ruma
- cimet mljeveni
- 2 žlice meda
- limunova korica
- 1 Vanilin šećer
- Za premazivanje:
- 1 jaje
- Za posipavanje:
- šećer u prahu
Priprema
1. U malo mlake vode otopite šećer, dodajte brašno, mlijeko i izmrvljeni kvasac. Lončić pokrijte i ostavite tijesto na toplom mjestu neka se diže.
2. U toplu zdjelu stavite brašno, posolite, dodajte žumanca i jaje razmućene s mlijekom, šećer, rastopljeni maslac, naribanu limunovu koricu, vrhnje, rum i dignuti kvasac. Dobro izmiješajte i tucite ili izradite električnom mješalicom dok se ne pojavi glatko (mekanije) tijesto.
3. Zdjelu po dnu pospite brašnom, stavite tijesto, pokrijte i ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen.
4. U međuvremenu pripremite nadjev. Orahe sameljite i prelijte kipućim mlijekom, a grožđice operite i namočite u rum. Pomiješajte orahe i grožđice, šećer, cimet, med i naribanu limunovu koricu te dobro izmiješajte.
5. Dignuto tijesto na pobrašnjenoj dasci razdijelite u dva dijela, svaki razvaljajte u pravokutnik kojem su stranice dugačke koliko i pleh, namažite nadjevom pa savijte.
6. Savitke tijesta stavite u namazan pleh, pokrijte i ostavite da se opet dižu.
7. Dignute savijače stavite u već zagrijanu pećnicu i pecite 40 do 50 minuta na temperaturi oko 200°C. Pred kraj pečenja premažite ih razmućenim jajem.
Posluživanje
Kada se ohladi, orehnjaču pospite šećerom u prahu i narežite na šnite.
Savjet
Umjesto svježeg kvasca možete koristiti suhi instant kvasac. Tada izostavite postupak dizanja kvasca. Suhi kvasac umiješajte u brašno, dodajte ostale sastojke i dalje pripremajte na isti način.
coolinarika.com
You must be logged in to post a comment Login