Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Orehnjača

Mirisi i okusi jeseni

Mirisi i okusi jeseni

Sastojci

  • Za kvasac:
  • 10 g šećera (1 žlica)
  • 30 g Pšeničnog glatkog brašna
  • 50 ml mlijeka
  • 20 g svježeg kvasca
  • Za tijesto:
  • 500 g Pšeničnog glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • 2 žumanca
  • 1 jaje
  • 180-200 ml mlijeka
  • 30 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 1 žlica naribane limunove korice
  • 1 žlica vrhnja
  • 1 žlica ruma
  • Za nadjev:
  • 500 g oraha
  • 200 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 100 g grožđica
  • 1-2 žlice ruma
  •  cimet mljeveni
  • 2 žlice meda
  • limunova korica
  • 1 Vanilin šećer
  • Za premazivanje:
  • 1 jaje
  • Za posipavanje:
  • šećer u prahu

 

Priprema

1. U malo mlake vode otopite šećer, dodajte brašno, mlijeko i izmrvljeni kvasac. Lončić pokrijte i ostavite tijesto na toplom mjestu neka se diže.

2. U toplu zdjelu stavite brašno, posolite, dodajte žumanca i jaje razmućene s mlijekom, šećer, rastopljeni maslac, naribanu limunovu koricu, vrhnje, rum i dignuti kvasac. Dobro izmiješajte i tucite ili izradite električnom mješalicom dok se ne pojavi glatko (mekanije) tijesto.

3. Zdjelu po dnu pospite brašnom, stavite tijesto, pokrijte i ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen.

4. U međuvremenu pripremite nadjev. Orahe sameljite i prelijte kipućim mlijekom, a grožđice operite i namočite u rum. Pomiješajte orahe i grožđice, šećer, cimet, med i naribanu limunovu koricu te dobro izmiješajte.

5. Dignuto tijesto na pobrašnjenoj dasci razdijelite u dva dijela, svaki razvaljajte u pravokutnik kojem su stranice dugačke koliko i pleh, namažite nadjevom pa savijte.

6. Savitke tijesta stavite u namazan pleh, pokrijte i ostavite da se opet dižu.

7. Dignute savijače stavite u već zagrijanu pećnicu i pecite 40 do 50 minuta na temperaturi oko 200°C. Pred kraj pečenja premažite ih razmućenim jajem.

 

Posluživanje

Kada se ohladi, orehnjaču pospite šećerom u prahu i narežite na šnite.

 

Savjet

Umjesto svježeg kvasca možete koristiti suhi instant kvasac. Tada izostavite postupak dizanja kvasca. Suhi kvasac umiješajte u brašno, dodajte ostale sastojke i dalje pripremajte na isti način.


coolinarika.com


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.