Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

INA najavila smanjenje broja radnika u Rafineriji Sisak

“Organizacijske promjene podrazumijevaju prekid rada postrojenja FCC u Rafineriji Sisak”

Ina je pripremila prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak, koji podrazumijeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji, što znači i smanjenje broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici ove godine, izvijestili su u petak,19.siječnja  iz Ine.

Kako se navodi u priopćenju Ine, temeljem odobrenog Poslovnog plana za 2018. godinu pripremljen je prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak koji se trenutno nalazi na savjetovanju kod Radničkog vijeća.

“Ovaj prijedlog organizacijskih promjena u skladu je s Deloitteovom analizom čiji su rezultati javnosti predstavljeni prošle godine te se temelji na prijelaznom rješenju koje podrazumijeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u Rafineriji nafte Sisak. Na taj način osigurat će se bolja iskoristivost postrojenja za konverziju u obje rafinerije”, navode iz Ine.

Pritom podsjećaju da je “Deloitteova analiza, kao i sve dosadašnje, pokazala kako je konverzija Rafinerije nafte Sisak u logistički centar ekonomski najisplativije rješenje čijom bi se provedbom realiziralo 93 milijuna dolara novčanog tijeka u sljedeće tri godine u usporedbi sa sadašnjim načinom rada rafinerije”.

Iz Ine također tvrde kako je predloženi način rada Rafinerije nafte Sisak korak prema značajnom smanjenju gubitaka koje rafinerija generira.

“Ove promjene ne podrazumijevaju druge odluke vezano za budućnost Rafinerije nafte Sisak – prerada sirove nafte nastavila bi se u blokovima kao što je i sad, dok bi sekundarna postrojenja radila kontinuirano, bez obustava, što dosad nije bio slučaj”, ističe se u priopćenju.

Navedene organizacijske promjene podrazumijevaju prekid rada postrojenja FCC u Rafineriji nafte Sisak, što će, kako se navodi, dovesti do smanjenja broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici 2018. godine.

“Eventualnu odluku o višku mora donijeti Uprava te ćemo u tom slučaju radnike nastojati preraspodijeliti na otvorene pozicije unutar kompanije u skladu s poslovnim potrebama i kvalifikacijama radnika. Ako unatoč nastojanjima ne uspijemo preraspodijeliti radnike unutar kompanije, isti će kao višak biti zbrinuti i dobiti otpremninu u iznosu značajno višem od hrvatskog prosjeka”, zaključuje se u priopćenju Ine.

Predsjednik sindikata Nove solidarnosti i Stožera za obranu Rafinerije Predrag Sekulić za NOVA TV ocijenio je kako je žalosno da takvu vijest, koja je za radnike od vitalnog značenja, doznaju na takav način, tj. da je mediji doznaju prije njih.

“Nitko iz Radničkog vijeća nije nas o tome obavijestio. Ako je vijest točna, sazvat ćemo članove Stožera za obranu Rafinerije i očuvanje radnih mjesta kako bismo se dogovorili o daljnjim akcijama. Upozoravali smo i prije na mogući ovakav scenarij jer MOL od Siska odavno želi napraviti skladište, ili, kako oni kažu, logistički centar”, rekao je Sekulić. Kako je ocijenio, na to je upućivala i Deloitteova analiza, koju je platila uprava, a za koju smatra da nije vjerodostojna.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.