Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

KRATKE VIJESTI: 23.O1.

Akcija upisa u Hrvatski registar u Mošćenici i Sisku

Akcija upisa u Hrvatski registar u Mošćenici i Sisku

Sisak:  Zahtijevamo od Vlade Republike Hrvatske stavljanje moratorija na sve odluke MOL-a vezanih za poslovne procese INE, do okončanja pregovora između Vlade RH i MOL-a o otkupu dionica INE.Uputiti ćemo zahtjev za hitnim prijemom članova Stožera kod Premijera Andreja Plenkovića u cilju pravovaljanog informiranja i upoznavanja sa stanjem u RNS i INI.Stožer ustrajava na odluci o sprečavanju prijevoza domaće nafte iz Siska u bilo kojem smjeru, te očuvanju primarne prerade u RNS. Daljnje aktivnosti ovise o odgovoru institucija RH, a ne isključuju prosvjede viših razina, koji bi okupljali radnike i branitelje sa cijelog prostora Republike Hrvatske.

Zaključci su ovo sa sastanka Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak održanom u ponedjeljak, 22. siječnja zbog novih organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak.

 

Sisak/Dvor:  Realizacijom  dva Ugovora o bespovratnim sredstvima Europske unije razminirana je na području Sisačko-moslavačke županije ukupna površine 3.926.997 kvadratnih metara. Riječ je o području općine Dvor uz samu granicu, razminirani su i prilazni putevi

U posljednje dvije godine , na području naše županije, razminirano je oko 20 kvadratnih kilometara poljoprivrednih površina, otklonjena je opasnost, ali i omogućeno poljoprivrednicima da na tom području mogu obavljati poljoprivrednu proizvodnju. No, posao nije završen.

Još je potrebno razminirati 70,6 četvornih kilometara minski sumnjivog područja koje se proteže kroz ukupno deset gradova odnosno općina u ovoj županiji.

 

Jasenovac:  Znatna ulaganja Ministarstva kultura RH na području Općine Jasenovac. Završetkom Natječaja objavljeno je kako su  sredstva dobivena za uređenje župne crkve sv. Antuna u Krapju kao i za župni stan, vrijedne objekte građene oko polovice 18. stoljeća.

Za uređenje jedne od kuća u Krapju, selu graditeljske baštine odobren je iznos u visini sto tisuća kuna.

Ministarstvo je odobrilo 90 tisuća kuna i za uređenje pokrajnjeg oltara  župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetog Nikole u Jasenovcu, crkve koja je nulte kategorije spomeničke baštine.

Kako kaže Marija Mačković, općinska načelnica, sredstva za veći standard , nabavku novih knjiga i informatičke opreme, dobiva i Narodna knjižnica i čitaonica.

 

Krapje:  Jedna od aktivnosti zaštitara prirode Parka prirode Lonjsko polje je i prebrojavanje ptica močvarica. Tijekom siječnja na tridesetak lokacija prikupljat će se podaci o brojnosti populacije ptica vlažnih staništa koje se u vrijeme zime sa sjevera Europe sele u toplije krajeve.

Početak prebrojavanja proteklog tjedna na akumulaciji Pakre i Lipovljanskim ribnjacima pokazao je, kako kaže stručna voditeljica Valerija Hima, kako zbog tople zime i na sjeveru Europe  nema veće migracije ptica.

Dok je prilikom nekih ranijih godina zabilježeno na desetke tisuća ptica, sada je broj prebrojanih jedinki puno manji. Nacionalni koordinator za područje Hrvatske je  Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, a važno stanište za ptice močvarice je Lonjsko polje, gdje se tijekom zime zabilježi 70 vrsta na zimovanju.

 

Sisak:  Zaklada Ana Rukavina će u utorak, 23. siječnja  u suradnji s Udruženjem obrtnika Sisak u Sisku te Hrvatskim kulturno umjetničkim društvom Mošćenica u Mošćenici održati akcije upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Ove akcije upisa u registar Zaklada Ana Rukavina organizira potaknuta potrebom za pronalaskom podudarnog darivatelja koštane srži malenom Ivanu Marušiću (3) koji boluje od leukemije, ali i svim oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem.

Akcija u Mošćenici bit će održana u dvorani Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, Područna škola u Mošćenici, od 10 do 12 sati, a u Sisku od 13 do 15 sati u Ulici Ante Starčevića 13 u prostorijama Udruženja obrtnika Sisak.


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.