Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

KRATKE VIJESTI: 24.01.

Novljanske pjesnikinje primljene u Društvo hrvatskih književnika

Novljanske pjesnikinje primljene u Društvo hrvatskih književnika

Mošćenica/Sisak:  Slijedeći poruku „Lijek je u nama“ ukupno 430 Mošćeničana i Siščana odazvalo se akciji upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica Zaklade Ana Rukavina.

Ova akcija upisa u registar Zaklada Ana Rukavina organizirana je i  potaknuta potrebom za pronalaskom podudarnog darivatelja koštane srži malenom Ivanu Marušiću (3) koji boluje od leukemije, ali i svim oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem.

Upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

 

Sisak:  Iznos od tri milijuna kuna koliko planira prikupiti iz donacija OB „dr. Ivo Pedišić „Sisak mogao bi biti prikupljen do kraja ovoga mjeseca ili početkom veljače .  Rečeno je to na tiskovnoj konferenciji  održanoj u OB dr. Ivo Pedišić gdje su o rezultatitma akcije prikupljanja sredstava za nabavku uređaja za magnetnu rezonancu govorili ,uz ravnatelja bolnice dr. Tomislava Dujmenovića i Dejana Čanka, voditelja odjela za radiologiju , gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević , sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Uz trenutno prikupljenih 1,6 milijuna kuna, donacijama gradova i općina prikupit će se ukupno oko 2,5 milijuna kuna. Županija će, rekao je župan Žinić,  osigurati ostatak do tri milijuna kuna, a onda je na resornom ministarstvu da osigura ostatak potrebnih sredstava. Nabavkom ovoga uređaja i bolnica u Sisku će se pridružiti onim bolničkim ustanovama a u Hrvatskoj koje već duže vrijeme svoj svakodnevni dijagnostički posao ne mogu zamisliti bez uređaj za magnetnu rezonancu.

 

Petrinja: Marek Andrzej Łyżwa, ministar savjetnik, pri Veleposlanstvu Republike Poljske u Hrvatskoj, sa svojom suradnicom Anom Vuksanović, posjetio je Darinka Dumbovića, gradonačelnika Grada Petrinje, sa željom da se pozdrave i prenese još neka iskustva prije svog povratka u Poljsku.

Želja za susret s gradonačelnikom proizašla je iz prijateljstva ostvarenog tijekom pet godina kako je ministar boravio u Hrvatskoj. U prijateljskom razgovoru ministar Łyżwa prvenstveno je izrazio zadovoljstvo napredovanjem suradnje između Hrvatske i Poljske na gospodarskom planu, te istaknuo nekoliko strateških projekata koje provode u Hrvatskoj, kao i plan suradnje koja se sve više produbljuje. Razgovaralo se o gospodarskim projektima u koje se može uključiti i Grad Petrinja, te će gradonačelnik i ministar ostati u daljnjim kontaktima.

 

Novska:  Novljanske pjesnikinje, Jasna Popović Poje, Višnja Lovrić Mencej i Kristina Semenjuk, članice su Društva hrvatskih književnika, a povodom njihovog primanja u krug autora pisane riječi, Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ prriedila je svečani skup.

O značaju sredine koja ima toliko članica Društva hrvatskih književnika, te o njihovom pjesničkom radu, govorio je Đuro Vidmarović, predsjednik Društva.

Autorice su i članice Ogranka Matice hrvatske u Novskoj, koji su bili i nakladnici većine njihovih pjesničkih zbirki.

Istaknuvši doprinos pjesnikinja i novljanskoj kulturi, Marin Piletić, gradonačelnik Novske, zahvalio se Đuri Vidmaroviću, koji je svoju biblioteku i slike, desetljećima prikupljane, poklonio  Gradskoj  knjižnici  i čitaonici „Ante Jagar“ Novska, što su već ranije učinili, Mirjana i Duško Lončar, koji su knjige iz svoje kućne knjižnice donirali Knjižnici i Gradu Novskoj.


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.