Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Najavljeno obilježavanje 25. obljetnice VRO Maslenica

Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu II u Popovači

Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu II u Popovači

Na ovotjednoj sjednici Odbora za branitelje Grada Popovače usvojena je Odluka o obilježavanju 25. obljetnice Vojno redarstvene operacije Maslenica koje će biti održano u ponedjeljak, 22. siječnja 2018. kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu II ispred Doma kulture u Popovači s početkom u 13 sati.

Na sjednici je raspravljano i o inicijativi postavljnja stećka na Spomen području Trokut-Novska na kojem će biti uklesana imena poginulih branitelja s ovih područja, koji su svoj život položili na oltar Domovine na zapadnoslavonskom bojištu u periodu između 1991. i 1995. godine.

 

odbor-branitelji-v

 

„Riječ je o inicijativi koju su pokrenuli Grad Kutina, Grad Popovača i Općina Velika Ludina. Stećak, kojeg predstavlja granitni monolit s imenima poginulih branitelja, bit će dio Spomen područja poginulim braniteljima na zapadnoslavonskom ratištu 1991.-1995. kojeg je osmislila projektantska kuća “Odak i Silađin” i po čijoj se zamisli gradi i proširuje ovo Spomen područje” – izvijestio je gradonačelnik Josip Mišković koji je članove Odbora ovim putem upoznao i sa tijekom aktivnosti na projektu Izrade spomenika (poprsja) generalu Zvonimiru Červenku.

Članovi Odbora izrazili su želju da poprsje bude otkriveno u sklopu programa obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Dogovoreno je da bi original ove skulputure u gipsu, autora Ivana Branka Imrovića, bio izložen u prostoru Spomen sobe poginulim hrvatskim braniteljima s područja Grada Popovače.

Zajedno sa ravnateljicom gradske Knjižnice i čitaonice Nives Jurkin Stambolija, dogovoreno je proširenje postojeće Zbirke građe o Domovinskom ratu koja bi, pored knjižne građe, obuhvaćala i druge predmete kao što su znakovlja, dijelovi uniforme i slično.

Predsjednik Odbora Željko Pačarek ovom je prilikom izvijestio članove o glavnim odrednicama novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji naglasivši kako se zainteresirani za sve informacije mogu obratiti nadležnom Uredu državne uprave.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.