Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Održano 9. hodočašće u Gvozdansko

440. obljetnica obrane Gvozdanskog

440. obljetnica obrane Gvozdanskog

Uz više od tisuću hodočasnika iz cijele Hrvatske u  nedjelju, 14. siječnja 2018. godine održano je 9. hodočašće hrvatskih branitelja i domoljuba u Gvozdansko. Hodočašće u ovo pounjsko mjesto organizirala je Sisačko-moslavačka županija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Održava se tradicionalno, već devetu godinu,u spomen na hrabrost 300 branitelja koji su u nekoliko mjeseci opsade, od listopada 1577. do siječnja 1578. godine, uspješno odolijevali osmanlijskim napadima.

Svečanost je započela misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom. Misu u sklopu 9. hodočasničkog spomen-pohoda predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, biskupima u miru Antom Ivasom i  Milom Bogovićem, generalnim vikarom biskupije mons. Markom Cvitkušićem i domaćim župnikom Stjepanom Filipcem.

Nakon mise uslijedio je  mimohod „Hrvatski ponos“.

Slavlju su nazočili i izaslanik predsjednice RH Ivica Krupec, ministar branitelja Tomo Medved, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, 12 hrvatskih generala članova Hrvatskog generalskog zbora predvođenih generalom zbora Pavom Miljavcem, kao i predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U svom je obraćanju župan Ivo Žinić ponovno pozvao na hrabrost i odlučnost kakvu su imali branitelji Gvozdanskog i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu, sada u drugačijim bitkama i s drugim opasnostima. Ne smijemo dopustiti da Banovina, Pounje ili bilo koji kraj Hrvatske opusti, da pred prvom poteškoćom odustanemo i otputimo se izvan krvlju obranjene i stečene domovine.

 

 

Predsjednik Generalskog zbora, umirovljeni general Pavao Miljavac, naglasio je značaj poštivanja povijesnih događaja

 

 

Na povijesti gradimo budućnost istaknuo je, u ovoj prigodi, izaslanik predsjednice Ivan Krupec

 

 

Kod spomen obilježja izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće.

Dodajmo kako je tragičnu sudbinu Gvozdansko doživjelo i u Drugom svjetskom ratu kada je na Božić 1941. godine od strane četnika ubijeno 55 civila. Povijest se ponovila i 1991. godine kada je u Domovinskom ratu ubijeno troje civila te je zapaljena katolička crkva.

 

P1150819

P1150838

P1150842

P1150847


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.