Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Pripreme za okrugli stol “Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu”

Okrugli stol održat će se 28. i 29. ožujka u Kukavici u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Okrugli stol održat će se 28. i 29. ožujka u Kukavici u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s Ministarstvom obrane RH, Ministarstvom hrvatskih branitelja, Glavnim stožerom oružanih snaga RH i Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u pripremi je okruglog stola pod nazivom „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu“. Sukladno tomu održan je radni sastanak vezan uz teme i izlaganja na najavljenom okruglom stolu.

Naime, okrugli stol „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu“ održat će se 28. i 29. ožujka 2018. godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, točnije u Kukavici s ciljem valorizacije i približavanja javnosti značaja oslobođenja Zapadne Slavonije. Tema okruglog stola obuhvaća vremena i događaje vezane uz oslobođenje vojarni koje je omogućilo naoružavanje hrvatske vojske i policije, a potom i oslobođenje prvih prostora u Republici Hrvatskoj i to u akcijama Otkos 10, Orkan 91 i Papuk 91. Riječ je o prvim oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu zahvaljujući kojima je oslobođeno preko 2200 četvornih kilometara hrvatskog prostora, točnije 130 sela i zaseoka.

 

sos18DSC_0957

 

„Moram naglasiti da cilj okruglog stola koji traje dva dana je jasan, a to je zapravo razjasniti sve okolnosti koje su vezane uz to, ja bih rekao povijesno vrijeme, kako za Hrvatsku, tako i za naš kraj, da razjasnimo sve što je bilo vezano za oslobođenje vojarni, što je omogućilo kasnije i naoružavanje Hrvatske vojske i Hrvatske policije. Kasnije samim time i akcije Hrvatske vojske i Hrvatske policije u prvim napadnim operacijama i prvim oslobođenjima hrvatskih područja, a to je akcija Otkos 10, Orkan 91 i Papuk 91.

Moram reći da u tim akcijama je ukupno oslobođeno preko 2000 četvornih kilometara hrvatskog teritorija, oslobođeno je preko 130 sela i zaseoka.  Mi očekujemo da će okruglom stolu biti nazočan ministar obrane gospodin Krstičević, ministar branitelja gospodin Medved, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a vjerujem da će se pridružiti i Ministarstvo unutarnjih poslova, uz naravno predstavnike Oružanih snaga Republike Hrvatske“, rekao je župan Damir Bajs na konferenciji za medije nakon održanog sastanka.

 

sos18DSC_0966

 

„Zahvaljujem se gospodinu županu koji će biti domaćin okruglog stola. Okrugli stol će obuhvatiti više tema kako bih do kraja rasvijetlili sve ono što je najvažnije i što se događalo na ovim prostorima. Znači prvo idemo od oslobađanja vojarni, znači od naoružavanja, opremanja postrojbi na tim prostorima i naoružanja tih postrojbi i oslobađanja vojarni koje su bile od bivše vojske na ovim prostorima i one su nama bile stalno ugroza s leđa. Predsjednici tih Kriznih štabova sa svojim suradnicima će imati, danas su imali pripremu za temu, a drugi će imati sastanak sa zapovjednicima svih ratnih postrojbi koje su sudjelovale na zapadnom slavonskom ratištu.

Ukupno će biti preko 130 učesnika na tom okruglom stolu. To će biti jedan vrlo dobro organizirani okrugli stol.  Želimo da se sazna prava istina u javnosti i da ona uđe u vojnu literaturu na Hrvatsko – vojnom učilištu za mlade generacije za izučavanje povijesti domovinskog rata i onoga što se događalo u periodu 1991.godine“, naglasio je Đuro Crkvenac, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata BBŽ.

 

sos18DSC_0962

 

„Najprije bih se htio zahvaliti gospodinu županu Bjelovarsko – bilogorske županije i njegovom zamjeniku i svim djelatnicima Bjelovarsko – bilogorske županije, gosp. Đuri Crkvencu i gospodinu Đuri Škorcu kao inicijatorima ove aktivnostima koje su nam u uvodnom dijelu rekli gospodin župan i gospodin Crkvenac. Ministar obrane Republike Hrvatske i potpredsjednik Vlade prepoznao je ovu inicijativu te je dao potporu i svojom odlukom  dao doprinos u organizaciji ovog Okruglog stola.

Danas smo se sastali ovdje da vidimo  što smo do sada učinili, koja nam je metodologija dalje, a sam cilj okruglog stola je izrada publikacije koja će nositi isti naziv zapadna Slavonija u Domovinskom ratu tijekom 1991.godine“, naglasio je brigadir Sandi Knežević ispred Glavnog stožera oružanih snaga RH.


bbz.hr


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.