Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

“Šećerna bolest kod djece”

U Hrvatskoj sve veći broj oboljele djece od dijabetesa tipa 2

U Hrvatskoj sve veći broj oboljele djece od dijabetesa tipa 2

„Šećerna bolest kod djece“ naziv je predavanja koje je u organizaciji Dijabetičkog društva Siska u OŠ 22. lipnja Sisak održala u ponedjeljak, 29. siječnja prim. Lavinija La Grasta Sabolić , pedijatar, dijabetolog iz KBC-a „Sestre milosrdnice“.

 

 

P1160224

 

Kod djece u Hrvatskoj još uvijek se dominantno govori o tipu 1 šećerne bolesti, podaci se prate, kod djece je u porastu i dijabetes tipa 2

 

 

Tip 2 je nedvosmisleno povezan s načinom života i prekomjernom tjelesnom težinom

 

 

Na žalost sve veći je broj oboljele djece i od dijabetesa tipa 1, istaknuoje predsjednik Dijabetičkog društva grada Siska Darko Velhes:

 

 

Aktivnosti se nastavljaju i u ovoj godini:

 

 

U OŠ „22.lipnja“, kao i u većini škola ima djece koja boluju od šećerne bolesti, rekla je Azra Rađenović, ravnateljica škole u kojoj je održano predavanje „Šećerna bolest kod djece“.

 

 

P1160229

 

Predavanju je nazočio i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak:

 

 

Dijabetes (šećerna bolest) je od izuzetne javnozdravstvene važnosti, jer stope smrtnosti i pobola od dijabetesa neprestano rastu.

 

P1160221

 

Prema navodima International Diabetes Federation (IDF) danas u svijetu živi 415 milijuna osoba oboljelih od dijabetesa, te 542 000 djece oboljele od dijabetesa tipa 1.  Tri četvrtine oboljelih od dijabetesa živi u slabo i srednje razvijenim zemljama, a kod čak 46,5% oboljelih dijabetes uopće nije dijagnosticiran. Tijekom 2012. godine gotovo 1.5 milijuna osoba preminulo je od dijabetesa, a do 2030. godine dijabetes će biti sedmi glavni uzrok smrti.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.