Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Tiskovna konferencija stranke “Promijenimo Hrvatsku”

O najavi zatvaranja FCC postrojenja u Rafineriji nafte Sisak

O najavi zatvaranja FCC postrojenja u Rafineriji nafte Sisak

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović na tiskovnoj konferenciji u Sisku, u petak  26. siječnja, govorio je  o  najavljenom zatvaranju pogona u sisačkoj rafineriji. Prozvao je i hrvatske predstavnike uprave Ine, koji se nisu odazvali njegovom pozivu, objašnjavajući kako ne mogu davati službene izjave u ime Ine.

Lovrinović je komentirao dio korporativne strategije da se sisačka rafinerija pretvori u bio rafineriju, u ugovoru točno piše da će se potencijalno otvoriti bio rafinerija, a on smatra da to za MOL znači nikada. Spomenuo je i rad Savjeta za Inu:

 

 

Lovrinović je  na temelju analize poslovanja Ine, koju je napravio kao ekonomist saznao šokantne informacije koje će iznijeti u Hrvatskom saboru idući tjedan. Smatra  da sisačka rafinerija  nije problem , već je  nekome u interesu da se to tako predstavi. Upitao se zašto nitko ne brani hrvatske interese? Rekao  je da je nužno  održanje rada rafinerije, no i da je očito kako u slučaju INA-MOL neke ključne stvari nisu razjašnjene i poznate.

Vladimir Čavrak, županijski vijećnik daje potporu radnicima i Stožeru za obranu Rafinerije i izražava nezadovoljstvo, jer oni koji su doveli do ovog stanja, u širokom luku zaobilaze radnike. Vlada nema rješenje, tek sada, nakon godinu dana od osnivanja Savjeta za Inu,  raspisan je natječaj za konzultante. Čavrak postavlja pitanje koncesija na naftu i plin iz Republike Hrvatske i smatra da se postupa protivno ugovoru o koncesiji. Ugovor s MOL-om također je predvidio investicije u sisačku rafineriju koje su izostale. Čavrak dovodi u pitanje valjanost ugovora:

 

 

Mišljenja je, da ugovor treba učiniti javnim za građane, i da se pitanje rafinerije treba postaviti  u Saboru i na  Odboru za gospodarstvo.

Predsjednik Stožera za obranu Rafinerije Sisak Predrag Sekulić kaže da brojni naftni stučnjaci i ekonomisti govore o ekonomskoj isplativosti INE. Postavio je pitanje vladi Republike Hrvatske:

 

 

Lovrinović je na kraju najavio da će tražiti sazivanje  izvanredne sjednice Odbora za gospodarstvo, gdje će  pozvati hrvatske  članove  uprave Ine, premijera i članove Odbora za gospodarstvo i tražiti da sjednica bude javna, da javnost dobije uvid u   stanje u energetskom sektoru u Hrvatskoj.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.