Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Zastupnik Lenart u Saboru o Petrokemiji

“Vlada treba osigurati garanciju banke ili sredstva da kupe plin na slobodnom tržištu”

"Vlada treba osigurati garanciju banke ili sredstva da kupe plin na slobodnom tržištu"

Željko Lenart, saborski zastupnik HSS-a, danas je u Hrvatskom saboru zatražio stanku kako bi upozorio na problem Petrokemije i sudbinu njenih 1.700 radnika.

“Prema informacijama sindikata EKN Petrokemije, Demos HUS Petrokemije i Udruge branitelja Petrokemije, INA je najavila prekid isporuke plina. Dug je 100 milijuna kuna. Bez plina Petrokemija može raditi 10-ak dana jer ima uskladištene sirovine, ali kad stane gubici se gomilaju jer samo pokretanje pogona skupo košta. Navodno je uprava Petrokemije dogovorila isporuku plina u trajanju od tjedan dana s Prvim plinarskim društvom, a što trajno ne rješava problem”, poručio je zastupnik Lenart.

Kazao je i kako cijena plina koji se isporučuje Petrokemiji je prosječno 20% veća nego na tržištu, a i cijena transporta plina je 3 do 5 puta veća nego u drugim državama članicama EU.

“Tko to uništava Petrokemiju? Želi li netko Petrokemiju baciti na koljena i umanjiti joj vrijednost i jeftino kupiti? Ima li ova situacija veze s Ivanom Vrdoljakom koji je povezan s Prvim plinarskim društvom?”, pitao je Lenart te apelirao na vladajuću većinu i Vladu RH da riješe problem Petrokemije jer se ovdje radi o 1.700 radnika, njihovim obiteljima i cijeloj regiji koja ovisi o Petrokemiji.

“Petrokemija troši 1/3 ukupne potrošnje prirodnog plina u RH, ¼ ukupnih HŽ Cargo prijevoza je roba iz Petrokemije, 100% prometa Luke Šibenik čini roba iz i za Petrokemiju te veliki broj kamionskih prijevoznika ovisi o prijevozu robe iz Petrokemije.

Kada potrošnju prirodnog plina Petrokemije, 650 milijuna prostornih metara godišnje, pomnožite s cijenom plina, a umanjite je za 20%, što je cijena plina na slobodnom tržištu i kada biste smanjili cijenu transporta na razinu cijene koja je u zemljama članicama EU, dobili biste brojku od preko 300 milijuna kuna godišnje, što je znatno više od iskazanog godišnjeg gubitka Petrokemije. To je istinski razlog zašto je Petrokemija gubitaš”, obrazložio je zastupnik Lenart.

“Vlada treba osigurati garanciju banke ili sredstva da kupe plin na slobodnom tržištu. Ako Vlada RH ima 65 milijuna kuna za nabavku mobitela, a dug Petrokemije za plin je 100 milijuna kuna onda znam i vjerujem da ima dovoljno novaca u RH da se ovaj problem može vrlo jednostavno riješiti ako to vladajući žele”, zaključio je zastupnik HSS-a.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.