Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Budućnost na rubu močvare

“Njegovo savsko veličanstvo konj Hrvatski posavac”

"Njegovo savsko veličanstvo konj Hrvatski posavac"

Javna ustanova Park prirode Lonjsko Polje i kutinski Ogranak Matice hrvatske i ove godine organiziraju tradicionalnu manifestaciju „Budućnost na rubu močvare“, koja se održava uz Svjetski dan vlažnih staništa. Manifestacija započinje večeras, s početkom u 18 sati u ulaznom objektu PP Lonjsko polje Repušnica, s programom koji je posvećen zaštiti prirodne i kulturne baštine Lonjskog polja.

Nastavak programa biti će sutra, s početkom u 9:30 sati u dvorištu tradicijskog objekta Trem. U ovoj će prigodi Ministarstvo zaštite okoliša RH objaviti ovogodišnju poruku Ramsarske konvencije „Vlažna staništa za održivu budućnost urbanih područja“, a bit će i održana radionica „Njegovo savsko veličanstvo konj Hrvatski posavac“.

 

konj2

 

S obzirom da će se na meniju naći šaran na rašljama, za sve Vas donosimo i jedan tradicijski recept, ove gotovo zaboravljene delicije Lonjskog polja.

 

ribic

 

Šaran za pripremu na rašljama trebao bi težiti od 1,5 do 2,5 kilograma. Ribu očistite, odstranite joj škrge i iznutrice te rasporite sa leđne strane. Nakon toga dobro operite te na par mjesta plitko zarežite od leđa prema dolje u dužini od 5 -10 cm ovisno o veličini ribe. Šarana dobro nasolite, i posipajte po njemu vegetu i malo crvene mljevene paprike, te ga postavite u rašlje (rašlje je najbolje napraviti od ravne lijeskove ili vrbine šibe). Ostavite nekoliko minuta da se riba i začini objedine. Za to vrijeme pripremite mjesto gdje će se peći riba. Vatru trebate naložiti ranije, i to na mjestu na kojem će se moći lagano zabosti rašlje sa ribom.

Drva za pečenje trebala bi biti od jasena pošto to drvo pri sagorijevanju daje specifičan dim kojim se prožima meso šarana. Prije zabadanja rašlji u zemlju dobro provjerite dali je šaran dobro “urašljen” budući da korekcija kasnije nije moguća. Kada se stvorilo dovoljno žara zabijate rašlje u zemlju, dalje od žara da se meso lagano zagrijava. Nakon 15-tak minuta šarana približite žaru i tako započnite pečenje. Prvo se žaru izložite vanjsku stranu šarana (sa kožom) da ne bi došlo do raspadanja mesa.

Nakon 50-ak minuta pečenja vanjske strane okrenite prema žaru unutrašnju stranu te pecite još otprilike sat vremena na način da svakih 20-tak minuta okrećete drugu stranu prema žaru. Šaran je gotov kada meso poprimi crvenkasto-smeđu boju i kada se masnoća iscjedila.

 

bastina1

 

Drevni krajolik poplavnih površina, autentična kultura, korito rijeke Save i njezinih brojnih pritoka, kao i bogatstvo rijetkih biljnih i životinjskih vrsta – pravi su motiv da posjetite ovu manifestaciju.

 

 

Plakat-Buducnost

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.